Přeskočit na hlavní obsah

Za vším stojí lidé aneb co dělá dobrého blogera | Měsíc bookstagramu

Máme tu poslední páteční večer a s ním úplně poslední článek v rámci projektu Měsíc bookstagramu! Celý březen jsem si díky němu hrozně užila a já jsem ráda, že jste se i přes všechny nepříjemnosti, které nám obrátily naši rutinu vzhůru nohama, zapojovali přispíváním svých názorů, nebo čtením těch mých. Ale máme před sebou ještě celé jedno téma! Tak si ho tedy pojďme rozebrat, dnes o tom, proč sledujeme naše oblíbené blogery. Za vším stojí lidé aneb co dělá dobrého blogera!


JAKÝ OBSAH RÁDA SLEDUJU?

Co se týče blogů, není jich moc, které bych primárně vyhledávala, spíš projíždím odkazy na facebooku či na instagramu a podívám se na to, co mě zaujme. Těch pár lidí, jejichž články ale čtu pravidelně, mi musí vyrazit dech osobitým stylem psaní, alespoň částečně pravopisně správnými texty (chápu překlepy, určitě se mi to občas stane taky, ale čeho je moc, toho je příliš) a také svou osobností. Zkrátka mě musí bavit!

A ten poslední bod vlastně platí i o lidech, které sleduju na instagramu. Všímám si, že ačkoli se mi mohou líbit něčí fotky, ten člověk mě třeba ničím nezajímá, a tak pro mě postrádá smysl ho sledovat. Takže pro přehled jsem se rozhodla celé moje rozhodování o tom, zda budu někoho sledovat, rozdělit do menších podkapitol.

ČLOVĚK JAKO TAKOVÝ

Jak jsem řekla, potřebuju si s tvůrcem sednout, být naladěna na stejnou vlnu. Musí mi být sympatický jak on, tak jeho projev (mluvený i psaný), protože zkrátka nemůžu sledovat člověka, který má sice skvělou tvorbu, ale on sám o sobě mi není příjemný.

S tímto jde ruku v ruce i nadšení pro určitou věc. Když někoho sledujete, zkrátka poznáte, kvůli čemu to všechno dělá. Jestli kvůli naději, že bude dostávat knížky zdarma, nebo protože se opravdu chce dělit o své knižní dojmy se světem. Jde vidět, kdo to dělá srdcem, a kdo mozkem.

FOTKY

I když to spousta z nás nepřiznává, instagram je sociální síť založená na fotkách, a tak je jasné, že i úprava fotek a to, jak je člověk ladí do feedu, má velkou váhu. Ačkoli já sama jsem zaměřená na popisky, když nemáte fotky, které mají alespoň hezké barvy a jsou něčím zajímavé, člověku tolik neutkvíte v paměti. Myslím, že není potřeba fotit složité kompozice, nebo je upravovat ve photoshopu, pokud na to nejste, ale alespoň nějak by ta fotka měla lahodit očím ostatních.

TEXTY

Ano, fotky jsou důležité, ale pro mě je dalším velkým rozhodujícím faktorem to, jak dobře umí člověk psát. Zda recenze dávají smysl, zda umí rozvíjet debaty, zda píše bez chyb a dává si záležet na tom, co vypustí z hlavy na klávesnici mobilu.

BONUSOVÁ TVORBA

Kromě toho všeho jsou i další důležité věci, co vás odlišují od ostatních, a díky kterým se vryjete mnohonásobně víc do pamětí. Ano, mluvím o projektech, soutěžích, akcích... O všem, co není zcela běžné a děláte to navíc, když to tak řeknu. Zajímavé projekty jsou něčím, co k vám přitáhne nové tváře, a hlavně si na nich můžete vyzkoušet, jak vám jde organizace dlouhodobějších výzev a tak.

Všechny body, které jsem výše zmínila, se rovněž snažím dodržovat u sebe. Na svém instagramu jsem se vás ptala, zda byste se sledovali, kdyby váš profil vlastně nebyl váš, a možná to je narcistické, ale já říkám ano. Protože svůj profil tvořím tak, abych s ním byla spokojená, jinak bych nic nemohla poslat dál do světa!

Myslím, že je celkem podnětné nad tímto uvažovat. Být k sobě sebekritický, ale zároveň si uvědomit... Že pokud z toho, co děláte, máte radost, znamená to, že jste s tím spokojení. A to je na tom všem právě nejdůležitější, být spokojený s vaší tvorbou, protože tohle všechno se pak promítne i na ostatní.

Ukázka fotek z mého instagramu

A JAK TO VIDÍ ZBYTEK NAŠÍ KOMUNITY?

Tady si tradičně můžete prohlédnout názory dalších lidí a níže jsem několik vybrala pro ilustraci.

Zajímají mě recenze, přičemž fotka je druhořadá, protože to, že nedokáži vyfotit úžasnou fotku nebo nemám sladěný feed( přičemž obojí je dle mě otázkou talentu, neb vše na fotce musí ladit, komponentů nesmí být příliš mnoho,...), jímž nedisponuje každý, automaticky neznamená, že nedokáži napsat kvalitní recenzi. Pokud mě nějaký profil zaujme a nenašla jsem jej zásluhou # s názvem knihy, jež jsem zadala do vyhledávače IG, tak se podívám na jeho profil, zda čtenář četl nějakou knížku, kterou jsem četla já a dle jeho názoru se pak jako čtenář můžu také hodně dozvědět. Bohužel pro mě není mainstream mé četby YA, což také trošku omezuje neb mám pocit, že recenzí tohoto žánru je na IG většina, přičemž já se snažím se číst různorodé žánry a styly, svěřila se začínající bookstagramerka Náročná čtenářka.

Ewilka svým názorem potvrdila to, co si myslím i já: „U knižních blogů je to velmi podobné, něčím mě musí zaujmout. Jsou blogy, které sleduji už několik let a vím, že recenzím mohu věřit.

A Kristie svůj příspěvek využila hlavně k tomu, aby nám doporučila své oblíbené účty. No a já vám zase doporučím Kristie!

Tak to by bylo všechno. Děkuju, že jste se mnou strávili březen rozebíráním knižní komunity na sociálních sítích, budu ráda, když mi dáte vědět, jestli jste se dozvěděli něco nového, co vás bavilo nejvíce... Mějte se hezky a uvidíme se zase v pátek, tentokrát u jiného článku.
Sára

Komentáře

  1. Zajímavý článek :) Ale máš celkem pravdu. Na instagramu se mi líbí mnoho fotek, které náležitě ocením, ale nerada sleduji účty, jež jsou zaměřené jednostraně na YA či fantasy. Je pravda, že zrovna tyhle účty mají nejkrásnější fotky, ale ty knihy mi bohužel nic neříkají :) Ale mám ve sledování i své výjimky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hezky shrnuté, ve všem s tebou souhlasím :) prvně mě musí zaujmout design instagramu/blogu, potom kvalita článků a během toho i poznám, jestli mě bude bavit autor... na instagramu moc lidí nesleduju, ale baví mě youtube recenze - třeba ariel bisset má zajímavá videa, můžeš mrknout :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)