Přeskočit na hlavní obsah

Velká reklama, velké zklamání | Stranger Things: Temný experiment

Znáte to, když se na něco hrozně moc těšíte, ale pak vás to ve všech ohledech zklame? Tak přesně takhle bych já popsala můj vztah s Temným experimentem.

Jakmile jsem se dozvěděla, že Stranger Things bude mít svůj prequel, div jsem si v kalendáři nezačala odškrtávat dny. Do seriálu jsem se zamilovala, a tak jsem prostě nějak doufala, že i knížka musí být boží. Protože to je Stranger Things a to je super, ne? Achjo, jak já jsem se spletla.

V této knize se nám dostává pohledu do minulosti, setkáváme se tam s mladou Terry, matkou Eleven, která se připlete do cesty děsivým vládním experimentům. Místo toho, aby uprchla, jak nejdál může, se ale vrhá přímo do středu nebezpečí a snaží se odhalit, kdo je to ten tajemný dr. Brenner a oč mu vlastně jde.


Celý seriál je známý svou děsivou atmosférou, která se jim daří držet po dobu všech tří sérií, ale pokud se tohle strašidelné napětí knihy třeba jen dotklo, leklo se a uteklo pryč. Miluju knihy, které mě chytnou a nepustí, a Temný experiment tohle prostě nesplnil. Četla jsem ho snad tři týdny a myslela jsem, že se ke konci nikdy nedopracuju. A nejenom, že mě to prostě nebavilo, nevím, jestli to je autorkou nebo překladem, ale ten, kdo za to může, by už knihu neměl nikdy psát. Protože lepší styl psaní mají i leckteří autoři na wattpadu.

Poslední třetina to mírně vylepšila, konečně mi tak nějak začalo všechno zapadat do sebe a autorce se podařilo něco, v co jsem už ani nedoufala – udržela mě u čtení déle než dvacet minut. Celou jsem ji zhltla v kuse, a kdyby takhle probíhaly i ty dvě předchozí třetiny, stoprocentně bych se na knihu dívala jinak.

Jenže většina knížky se nesla v duchu nudy a mých nechápajících výrazů. Terry se chovala jako hloupá naivka, jejíž rozhodnutí mě neskutečně iritovala, ostatní postavy jsem si až skoro do konce pletla, jejich charaktery byly nějak neúplné, nevyjasněné a absolutně nedávaly smysl. (Skoro si říkám, že to byl možná účel, protože tam v tomhle ohledu nic nedávalo smysl).

Přínos z hlediska nějakých nových informací? Minimální. Možná mi to celý seriál spíš zkazilo než naopak.

Takže, jak to mám shrnout? Nakonec to nebyla až taková katastrofa, jak jsem se bála, nicméně stejně jsem tak velký podprůměr hodně dlouho nečetla. Knize nejvíce ublížila obrovská reklama, přirovnala bych to asi k tomu, když v letáku vidíte nějaký hrozně velký lahodný koláč, a když si pro něj přijdete, je poloviční a chybí mu skoro všechen tvaroh. Nevypadá nějak hrozně, prostě normální koláč. Ale vy jste chtěli něco jiného, ne?

Za jedno ale jsem vděčná. Díky knize už nebudu dbát na všechny nadšené reklamy, které ke mně zavanou od nakladatelského domova této knihy, protože to nebylo poprvé, co jsem se spálila. 

Za zaslání knihy k recenzi moc děkuji e-shopu MegaKnihy! Kdybyste náhodou chtěli otestovat, jestli pro vás tahle kniha bude taky jenom temný experiment se špatným vlivem na vaši psychiku, můžete si ji zakoupit třeba právě tam, ale nebojte, najdete tam i mnohem lepší díla.

Autor: Gwenda Bond
Překlad: Anna Vrbová
Žánr: horor, sci-fi
Série: samostatná kniha
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Fobos
Počet stran: 320
Cílová skupina: odvážlivci, kteří chtějí zjistit, jestli se jim ta kniha bude líbit víc než mně
Mé hodnocení: 35 %

Komentáře

  1. Na seriál se chystám také, jen pro zajímavost, abych věděla, co na tom každý má. Už ho mám na Netlixu uložený, ale knihy mě vůbec nelákají a vidím, že o nic nepřijdu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Seriál je boží, ale knihu si fakt můžeš nechat ujít. :D

      Vymazat
  2. Osobně si myslím, že každá forma (kniha, film, divadelní hra, počítačová hra, komiks...) má svá pro a stejně tak i svá proti. Převádět tudíž příběh z jedné formy do jiné je poměrně náročné a ne vždy se to povede, protože to co dobře funguje na filmovém plátně, už nemusí fungovat tak dobře na stránkách knihy. Tohle bude asi jeden z těch nepovedených případů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi ano, i když teď by měl vycházel prequel o Hopperovi od jiného autora, tak přemýšlím, že tomu ještě dám šanci, protože Hoppera miluju! :D

      Vymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)