Přeskočit na hlavní obsah

Dětské knihy, které nejsou jenom pro děti

Někteří z vás možná zaznamenali projekt, který organizuji na svém instagramu. Ale pro ty z vás, kteří o Knihomolské poště slyší poprvé, jedná se o akci podporující posílání dopisů na určité téma a tím lednovým jsou právě dětské knihy, které nejsou jenom pro děti. Pokud vás tedy zajímají knížky, co čtu, i když jsou dávno mimo mou věkovou kategorii, postupujte dál!

KORALINA

Koralina je tou knihou, která vám dá při každém čtení něco jiného. Když jsem ji četla v nějakých deseti letech, příběh se mi moc líbil, trošku jsem se bála a měla ho za jedno odpoledne přečtený. Když jsem ji četla znovu ve svých šestnácti, mnohem víc jsem vnímala to, co je vložené mezi řádky. Koralininu druhou matku, druhý svět, kde je vše nádherné, ale přitom to představuje jen zástěrku, která skrývá faleš. Protože nic nemůže být tak krásné a tak bezchybné.

MAGISTERIUM

Tohle je moje srdcová záležitost a asi vždycky bude. Magisterium je dokonalá pětidílná série od dvou autorek, jejichž jiná díla vám možná řeknou víc (Holly Black, Krutý princ a Cassandra Clare, Nástroje smrti). Spolu ale stvořily svět, který v sobě kloubí krásu i nebezpečí magie, kouzlení s živly i s něčím daleko temnějším a speciální rasu, kterou jedni odsuzují a ničí a druzí hledají a staví ji na piedestal. A v tomhle světě, v téhle knize, je hlavní hrdina, který hrdinou ani být nechce. Podtrženo, sečteno, tuhle knihu byste rozhodně neměli minout.

PŘÍBĚHY NA DOBROU NOC PRO MALÉ REBELKY

Další knihou, kterou musím stoprocentně zmínit, jsou Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky. Jedná se o medailonky stovky inspirativních žen, které nějak ovlivnily minulost i současnost. Každé z nich jsou věnovány dvě strany, na jedné se nachází ve stručnosti informace o ní a o tom, co dokázala, na druhé krásně zpracovaný portrét.

Ovšem tady musíte pořád počítat s tím, že je to kniha pro děti, takže jejich životy mohou vyznívat trochu zkresleně, protože je obsaženo opravdu jen to nejdůležitější bez nějakého složitějšího zacházení do detailů. Nicméně to vám nebrání v tom si o těch ženách, které vás zaujaly, najít víc, a já knihu považuji za skvělou a cennou část mé sbírky.

ALENKA V ŘÍŠI DIVŮ

V době, kdy byla Alenka napsaná, možná mohla představovat pohádku pro děti, ale dnes rozhodně ne. Když to řeknu naplno, jedná se o sbírku podivností, kterým dítě nemůže rozumět. Je psaná tak trochu zvláštně a zmateně a vidím to i na sobě, protože já sama knihu docenila až později, a když jsem se ji pokoušela číst v nějakých jedenácti, absolutně jsem nechápala, co se tam děje.

HARRY POTTER

Byl by to zločin, kdybych sem nezařadila tento příběh o brýlatém čaroději, nemyslíte? Harry se ve všech e-shopech a knihkupectvích objevuje v té dětské sekci, ale přitom baví lidi všech věkových kategorií a získává stále nové a nové fanoušky, zatímco ti staří s ním zůstávají nadále. Pokud bych měla zvolit knihu, která propojuje několik generací, byl by to právě Harry.

A jaké dětské knihy máte rádi vy? Budu ráda, když mi dáte vědět v komentářích!
Sára

Komentáře

  1. Pěkný přehled, na rebelky už se chystám dlouho a moc se na ně těším :)

    OdpovědětVymazat
  2. Koralinu miluje můj manžel! Komiks četl asi třikrát :D Já se přiznám, že jsem se k ní ještě nedostala.

    Já ráda čtu Harryho Pottera, přestože jsem na něm vlastně vyrostla, stále mě velmi baví. A ještě se přiznám, že číst Medvídka Pu je také úplně o něčem jiném v mém věku teď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O komiksu jsem vůbec nevěděla, na to musím mrknout! Medvídek, to je moje oblíbená pohádka z dětství a pořád si ho občas alespoň pustím do televize, protože to je úplné pohlazení po duši :)

      Vymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)