Přeskočit na hlavní obsah

Co když na světě nejsme sami? | Skryté národy

Českým knihám jsem se dlouhou dobu vyhýbala a věřím, že tomu tak bylo u spousty z vás. Ačkoli sama ráda píšu, domácký trh jsem nijak nepodporovala. Na druhou stranu ale nemohu říct, že bych se nesnažila, knihám našich autorů jsem dala mnoho šancí a vždy mě čekalo jen zklamání.

Minulý rok jsem ale objevila knihu Projekt Kronos od Pavla Bareše, která mě uchvátila ve všech ohledech. Když se mi tedy pár měsíců po přečtení tohoto úžasného díla ozvalo nakladatelství Backstage Books (vydávající pouze české autory) s nabídkou spolupráce, neváhala jsem a přijala ji.



Jako první jsem si k recenzi zamluvila fantasy příběh Skryté národy od Martina Špatenky, jenž mě okamžitě zaujal svou obálkou a posléze i anotací. Hlavním hrdinou je student vysoké školy, Martin, který si užívá obyčejného a bezstarostného života. Se svými dvěma nejlepšími přáteli, Jakubem a Lenkou, se nebrání žádným dobrodružstvím. Jednoho dne si Martin začne všímat podivných přírodních úkazů, které jej najednou obklopují. A zatímco si klade stále více otázek, zjišťuje, že tu možná opravdu nejsme sami.

Děj je rozepsán na poměrně malém počtu stran, něco málo přes dvě stovky, a tak jsem se obávala, že nám autor nedá ani chvilku na oddech a stále pojede v zuřivém tempu, kvůli kterému bude jakékoli seznámení lidí s fantastickými prvky působit neuvěřitelně. A bohužel jsem se bála oprávněně. Zatímco začátek je spíše vleklý, ve chvíli, kdy se Martin setká s prvními nadpřirozenými jevy, to vypadá, jako by jej to nijak nepřekvapilo.

Představte si, že vám někdo řekne: „Umíš kouzlit a tím pádem patříš do jiného národa, všichni žijeme skryti vašim očím někde pryč z vašeho dohledu.“ Jak budete reagovat? Jasně, to je super, jdu to říct nejlepšímu kamarádovi, to asi nebude, ne?

A s tímto problémem jsem se bohužel setkávala v průběhu celého čtení. Když už jsem si říkala, že kniha nabrala příjemnou rychlost, vždy se něco pokazilo a já se buď nudila, nebo jsem nestíhala pobírat, co se děje.

Na druhou stranu ale musím uznat, že kniha nepostrádá čtivost a do čtení jsem se rozhodně nemusela nutit. Je psána jednoduše a příjemně, což je rozhodně plus, protože spousta čtenářů po knize sahá hlavně z důvodu odreagování. A toho se u této jednohubky rozhodně dočkáte. Zároveň jste s každou stranou, i když se to občas vracelo do starých kolejí, viděli nějaký posun, jako by se autor zlepšoval s každým napsaným písmenkem.

Největším kladem na této knize je nepopiratelně námět, díky kterému jsem po ní vlastně sáhla. Ačkoli se z něj dalo vytěžit mnohem více, stále se nám dostává zajímavého a skvěle zkonstruovaného světa. Myslím, že pokud autor plánuje psát nějakou další knihu podobného rázu, nebylo by na škodu celý systém této země více rozvinout. Pak bych se nebála říct toho, že je perfektní.

Dále musím pochválit charaktery hlavních i vedlejších postav. S tímto faktorem mají často problém i ti nejlepší autoři, protože vytvořit reálnou postavu s chybami a minulostí bývá mnohdy fakt těžké. Jsem nicméně moc ráda, když mohu říct, že zde rozhodně nic takového nehrozí. Ve Skrytých národech je vám představena řada postav a já vám slibuji, že si každou z nich svým způsobem zamilujete. Takže ačkoli máte na seznámení s nimi opravdu málo času, i tak je jejich povaha rozvedena neuvěřitelně bravurně. A za to autorovi patří můj obdiv.

Dlouho jsem nečetla tak… zvláštní knížku. Skryté národy v sobě skrývají neskutečný potenciál a mě mrzí, že jej autor nebyl schopen plně rozvést. Pořád se ale jedná o knihu, jež určitě stojí za přečtení, a já nelituju času, který jsem s ní strávila.

Za možnost přečíst si ji v elektronické podobě děkuji nakladatelství Backstage Books. Pokud vás Skryté národy zaujaly, neváhejte si knihu zakoupit na e-shopu, kde se zároveň můžete podívat i na jejich další knihy.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Autor: Martin Špatenka
Žánr: fantasy, sci-fi
Série: Skryté národy (1)
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Backstage Books
Počet stran: 212
Cílová skupina: nenároční čtenáři fantasy a sci-fi literatury
Mé hodnocení: 59 %

Komentáře

  1. Knížka vypadá zajímavě, ale moje čtecí plány jsou moooc dlouhé... :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já tyhle "nekonzistentní" knihy nemám ráda. To se člověk těší a zas ho něco zasáhne a zklame. Už dlouuuuho jsem nečetla YA literaturu, musím se na to asi víc juknout. Aspoň jsem z toho tak nějak pochopila, že je to kniha pro mlaďochy. Já teď jedu na vlně čtečky teda, takže bych nejradši měla elektronickou verzi k zapůjčení😁🙈.

    Verča ze Ztracena v Praze I Co mi dělá radost?

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tahle kniha mě moc nezaujala, mám fantasy knihy ráda, ale většinou právě to, co mě na těchto knihách fascinuje, je svět, který autor stvořil, pohrál si s ním. Celý ten systém, na základě něhož daný svět funguje mě musí zkrátka bavit, stejně jako třeba v Harrym Potterovi, Pánu prstenů nebo Písni ledu a ohně. Proto by mě tato kniha asi příliš nezaujala...
    Jinak čeští autoři mě také zatím nijak výrazně neoslovili. Jediná česká kniha, z které jsem byla opravdu nadšená a s radostí ji všem doporučuji, je 15 mínus od Tomáše Zářeckého. Bohužel, ke koupi už k sehnání není, ale věřím, že v knihovně (stejně jako já) ji určitě najdeš! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)