Přeskočit na hlavní obsah

Jak byste prožili poslední den života? | Oba na konci zemřou

Autor: Adam Silvera
Překlad: Světlana Ondroušková
Originál: They Both Die at the End
Žánr: young adult, romance
Série: Oba na konci zemřou (1)
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 352
Další díla autora: zatím žádná nejsou



Nikdo neví, kdy to přijde. Nikdo neví, proč tomu tak je. Ve světě, kde se každý den stovky a stovky lidí dozví, že brzy zemřou, je jisté jen jedno; Když vám zavolá Hodina smrti, následkům se nevyhnete. Hlavními hrdiny tohoto příběhu jsou dva chlapci, Rufus a Mateo. Zatímco Mateo ještě pořádně nezačal žít, Rufus na hraně života a smrti hazarduje každým dnem. Nikdy by se neměli setkat. Ale osud tomu chtěl jinak, a tak jim oběma přichystal jeden den, poslední den, který stráví spolu.

***

Do této knihy jsem se zprvu vůbec nechtěla pouštět. Téma mi připadalo až moc depresivní a já se obávala toho, jak by na mě mohlo působit. Poté jsem ale viděla video od Humbooku, kde Anička knihu tak moc chválila, že jsem zkrátka neodolala. A tak, když přišel leden a s ním čas na další knihu v rámci mé spolupráce s MegaKnihami, rozhodla jsem se napsat si právě o ni.
Kniha mi došla někdy v druhé půlce ledna a já měla tehdy rozečtenou Dědičku ohně. To dočtu, zakončím to povídkami, a pak se na Oba na konci zemřou vrhnu, říkala jsem si. Po týdnu jsem se tak nějak smířila s tím, že se k povídkám už nedostanu. A po dalším jsem začala uvažovat o tom, že Dědičku zkrátka nedočtu a vrátím se k ní někdy jindy. Čas ubíhal úplně děsivě a já už plánovala, jak se budu omlouvat, že nestíhám číst ani psát.
Naštěstí (nebo naneštěstí, jde o to, jak to berete) jsem onemocněla a po několika dnech se mi udělalo dostatečně dobře, abych mohla číst. Takže jsem nakonec vše stihla.

Ale vliv na mé rychlé přečtení knihy neměla jen náhlá spousta času. Nejvíce se na tom podílel samotný autor a to, jak skvěle píše. Opravdu, knihu jsem odpoledne otevřela a zavřela ji až po pár hodinách večer, kdy jsem ji dočetla. Navíc obsahuje celkem krátké kapitoly, což je plus pro ty, kteří mají času málo a chtějí nějakou rychle se čtoucí knihu.
Kromě čtivosti je ale kniha taky zábavná, což mě překvapilo, a hodně dojemná, což jsem naopak úplně čekala. Nečekejte ale laciné a rádoby smutné momenty, které znáte z různých béčkových romantických komedií, kdy vše vypadá tragicky a nakonec se vlastně v dobré obrátí. Kniha v sobě má víc než jen strach ze smrti obou hrdinů. Hodina smrti vám totiž sice oznámí, kdy zemřete, ale zároveň vám tím dává den, kdy se na nic nemusíte ohlížet. Můžete udělat vše, co jste dlouho odkládali. Myslím si, že jedno velké poselství, je právě o životě. Nám totiž nikdo neřekne, kdy zemřeme, a tak je jen na nás, zda budeme žít, jako by nám Hodina smrti zavolala právě dnes.
Hodina smrti ve mně zároveň vyvolala zajímavý vnitřní rozbroj. Přemýšlela jsem totiž, zda se jedná o dobrou věc, neboť mi tato služba připadá dosti rozporuplná. Na jednu stranu vám řekne jednu z nejstrašnějších věcí, které můžete slyšet. Na druhou stranu ale dostanete příležitost ten den nepromrhat. Je zvláštní nad tím takhle přemýšlet, poté jsem se ještě dostávala k úvahám, co by se stalo, kdyby člověk zemřel, aniž by mu Hodina smrti zavolala. Třeba by spáchal sebevraždu a rozhodl se až odpoledne nějakého dne, ale oni by to možná tušili, že něco takového plánuje, třeba ještě dřív než on sám...

Což mě vlastně přivádí k jedinému problému této knihy. V celém příběhu není úplně jasně vysvětleno, kde se Hodina smrti vzala, proč se objevila, nebo jak funguje (mimozemšťan ve vaně není dobré vysvětlení). Ano, chápu sice, že to třeba neví ani sami hlavní hrdinové. Ale do nějakého prologu/epilogu/přílohy by se to přece alespoň částečně nacpat mohlo. Takhle to na mě totiž vrhá dojem, že sám autor nemá svůj svět úplně domyšlený a příběh zasadil někam, kde to nezná.
Nicméně zde se zápory končím stejně rychle, jako jsem začala, neboť jsem jich více nenašla. A sice bych dál mohla chválit třeba propracovanost postav nebo skvělé popisy a líčení, ale víte co? Tahle kniha by byla skvělá i bez toho všeho. Protože v ní vlastně nejde o nic jiného než o příběh, který je tak silný, že zastíní všechno ostatní.

Často je pro mě těžké něco ohodnotit počtem hvězdiček, ale zde mi to žádný problém nedělalo. Jak už jsem zmínila, Oba na konci zemřou je kniha, v níž jde hlavně o ten příběh a ostatní jde stranou.


Za knihu strašně děkuji MegaKnihám, se kterými spolupracuji už druhým rokem a rozhodně toho nelituji. Pokud vás zaujala (a neříkejte, že nezaujala), můžete si ji objednat na jejich e-shopu. A pokud by vás zajímalo, jak jsem se ke spolupráci s nimi vlastně dostala, můžete si přečíst článek z loňského roku, který jsem o tom psala.


Komentáře

  1. Já prostě nevím, na Oba na konci zemřou jsem slyšela jen pozitivní recenze, a tak se bojím, že by mě mohla kniha zklamat. Asi budu muset sebrat odvahu, začínám být čím dál zvědavější! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji přečti, je fakt dokonalá. U téhle knihy je úplně jedno, jak je vychvalovaná, protože ty ji budeš vychvalovat stejně tak. :D

      Vymazat
  2. Sama bych se nevyjádřila líp! Naprosto jsem se do ní zamilovala, doporučila jí celému svému okolí a málem už i náhodným lidem na ulici... Jako fakt, souhlas, souhlas, souhlas!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)