Přeskočit na hlavní obsah

Příběh z kouzelného hotelu | Zámek v oblacích

Autor: Kerstin Gier
Překlad: Tereza Eliášová
Originál: Wolkenschloss
Žánr: young adult, romance
Série: Zámek v oblacích (1)
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 372
Další díla autora: Drahokamy


Vysoko v horách leží kouzelný hotel, který skrývá spoustu magických tajemství. A stejně tak jeho zaměstnanci včetně Fanny, která zde pracuje jako výpomocná chůva dětí. Na majestátní ples, který se zde má konat, se sjedou bohatí hosté ze všech koutů světa. Jenže když se uprostřed obrovské sněhové vánice, jež jen tak nehodlá zmizet, začnou ztrácet drahé šperky, Fanny pozná, že to je jen začátek. A vánoční prázdniny v hotelu začnou nabírat na nebezpečných obrátkách.

***

Když jsem se dozvěděla, že bude vycházet další kniha od Kerstin Gier, byla jsem jednoduše nadšená. Žádná z jejích knih mě ještě nikdy nezklamala, a tak jsem doufala, že se mi zalíbí i Zámek v oblacích.

Na začátku jsem z knihy měla trochu obavy, protože se tam v celkem krátkém čase vyrojilo obrovské množství postav s opravdu těžko zapamatovatelnými jmény a já se v nich ztrácela. Naštěstí jsem pak na konci objevila seznam postav, který mi to celé ujasnil.
Po této nepříjemné zkušenosti  hned na úvod se ale vše krásně obrátilo a já se mohla opět jen divit, jaké divy tato autorka dokáže. A možná bych řekla, že právě svou schopnost stvořit uvěřitelné a zajímavé osobnosti v této knize dotáhla k dokonalosti. Jakmile totiž každého z účinkujících v této báječné knize poznáte, zjistíte, že nemohou být odlišnější a komplikovanější. Zde mám na mysli ale tu dobrou komplikovanost, která ukazuje pravé vystihnutí určitého člověka.
Další věcí, které jsem se na začátku obávala, bylo pár slov, kterým jsem moc nerozuměla a neuměla jsem je v mysli ani vyslovit. Opět jsem ale zalistovala na konec a našla slovníček všech slovíček, o kterých jsem předtím nikdy neslyšela, takže výsledkem je akorát tak zvětšení mé slovní zásoby.

Četla jsem, že čtenářům této autorky Zámek v oblacích připadá jako její nejslabší kniha. S tím ale já musím docela určitě nesouhlasit. Ačkoli Stříbrné knihy snů miluji a všem dílům jsem udělila pět hvězd, musím docela určitě tuto jednodílovku v žebříčku kvality poslat nad ně.
Takže co všechno tahle kniha má? Skvělé postavy, se kterými okamžitě začnete soucítit, parádní slovník, krásné grafické zpracování, úžasně vtipný a čtivý styl psaní, kterým Kerstin Gier oplývá a jako třešničku na dortu krásně promyšlený příběh.
Možná se zdá, že se v knize celou dobu nic neděje a všechna akce je na posledních několika stranách, ale přísahám vám, že to ani nepoznáte. Děj totiž ubíhá hrozně plynule a všechny situace na sebe krásně navazují. Postupně graduje, a jakmile přijde závěr, vyrazí vám to dech. Když jsem knihu dočítala, seděla jsem zrovna v přeplněném autobuse, kde mí spolujezdci museli snášet hlasitý smích, obdivně otevřená ústa a výkřiky typu: „Ahá!“ a „Já ti to říkala!“

Pokud stále váháte, zda se do knihy pustit, přestaňte a běžte si ji koupit nebo půjčit do knihovny, pokud ji u vás mají. Tohle totiž číst chcete a potřebujete! Jediným problémem je, že dlouho nenajdete knihu, která by se této kvalitou vyrovnala.

Komentáře

  1. Knížku mám rozečtenou v němčině, takže stránky ubíhají pomaleji, ale moc mě to baví :) Děkuji za recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, tak to tě tedy obdivuji! Číst knihy v němčině, to musí být celkem obtížné. :D Já děkuji za komentář! :)

      Vymazat
  2. Zas nemohu jinak než souhlasit... Gierová je pro mne záchranou ve čtenářské krizi - ať už to znamená, že se mi číst nechce neo jednoduše není co - a já na ní nedám dopustit. Tedy, snad až na malou výjimku trilogie Drahokamy, ta by z už obvyklých pěti hvězdiček dostala čtyři a půl :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)