Přeskočit na hlavní obsah

Nic není zadarmo | Píseň stínů

Autor: S. Jae-Jones
Překlad: Tereza Frantová
Originál: Shadowsong
Žánr: fantasy, young adult
Série: Píseň zimy (2)
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 360
Další díla autora: Píseň zimy


Liesl se dostala zpět do světa lidí. Ale za jakou cenu? Je zpět v chudobě, její milovaný bratr se nachází až moc daleko a stále vzpomíná na svého nesmrtelného přítele, díky kterému se poprvé v životě cítila žádaná a krásná. Nyní před ní ale stojí další těžké rozhodnutí. Je připravena opustit svou rodnou ves a s ní i zbytky spojení se světem skřetů? Brzy ale pochopí, že když se hranice mezi světy hroutí, skřeti na ni číhají všude.

***

Páni, jak mně se tak Píseň zimy líbila. Opravdu jsem z ní byla nadšená. A tak jsem se o to víc těšila na druhý díl, který měl být podle recenzí ještě lepší. Jediné, co mě ve skrytu duše hlodalo, byla otázka, na níž jsem snad v knize měla najít odpověď. Co se v ní vlastně může stát?

Připadá mi, že předchozí díl skončil celkem uzavřeně. Liesl se dostala z podsvětí, zanechala tam svou lásku, ale zachránila si život. Konec, trochu tragický, trochu šťastný. Nic se nemá přehánět a takhle to má zkrátka být. Takže jsem si zkrátka nedovedla ani v nejmenším představit, co se v dalším díle stane. A tak jsem se začala trošku obávat, že bude Píseň stínů jen pastí na knihomolské peníze, kteří za knihu dají tři stovky, aby se dozvěděli, jak dopadne jejich oblíbený příběh. A ve výsledku budou jen zklamaní.
Jednou z věcí, co mě na Písni zimy zaujala nejvíce, byla neotřelá magie a neprobádaný svět, který mě oslňoval svou originalitou a jedinečností. Díky tomu kniha získala kouzlo. Jenže u druhého dílu už jsem tohle všechno čekala, a tak si mě musel získat vším ostatním, co dobrá kniha má mít.
Asi jediným bodem, který bych byla schopna vyzdvihnout nad předchozí díl, je promyšlenost z hlediska postav. Už na začátku, v autorčině předmluvě, se dozvídáme informace o bipolární poruše, kterou Liesl trpí. Myslím si, že po tomto zjištění na ni asi chtě nechtě budu nahlížet jinak. A ač s touto poruchou nemám žádnou osobní zkušenost, řekla bych, že ji autorka opravdu dobře vystihla. (Zvlášť, když jí trpí i sama spisovatelka, pokud jsem to pochopila dobře.)

Charaktery jsou tedy opravdu skvěle zkonstruované. Jde za nimi vidět určitá cesta, všechny jejich radosti i strasti. Chovají se jinak než v Písni zimy, mají jiné uvažování a jejich kroky míří jinam, než by mířily před počátkem příběhu. Ano, občas mi některé z nich lezly na nervy. Ale říkám si, jestli to vlastně nebyl účel.
Příběh je zajímavý, to nebudu popírat. Bavil mě a opravdu mě zajímalo, jak vše dopadne. V knize se objevila spousta nových věcí, které se přidaly k těm, co nám autorka nevysvětlila už v minulé knize, avšak obávám se, že zdaleka ne ve všem jsem měla na konci knihy jasno.
Rozjezd je zde pomalejší, ale kupodivu to vůbec nevadí. Kapky skřetí magie totiž potkáváme už ve vesnici, kde Liesl bydlí. Lidé tam za podivných okolností umírají a staré pověsti díky tomu nabývají na uvěřitelnosti. Najednou ale kniha začne utíkat až moc rychle a všechny události jsou podávány jen tak nedbale. A na to, že vše ubíhá opravdu rychle, mě kniha v tento moment začala opravdu nudit. Vše se hrozně rychle mění a s tím, jak se blíží konec, autorka vše zamotává. A když přišel úplný konec... Přiznám se, že si ho vůbec nepamatuji. Ta zamotanost získala takový stupeň, že už jsem prostě nic nepobírala. A tak nezbývá než doufat, že se třetí díl nechystá.

Píseň stínů mě ze začátku moc bavila, ale s každou stranou se její kvalita ztrácela, až skoro zmizela. Ačkoli mi tedy stránky rychle ubývaly, nic moc se v knize nestalo, a tak bohužel mohu hovořit jen o průměru. Jedná se o moc zajímavou duologii (doufám, že se S. J. Jones fakt nechystá na trilogii), která obsahuje něco, co v YA chybí. Její potenciál se zde ale úplně ztratil, což je škoda.

Komentáře

  1. Tahle série mě nikdy nějak nelákala a teď tím spíš vím, že si ji nejspíš nepřečtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První díl byl super, ale tímhle se to celkem pokazilo, no... :/

      Vymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)