Přeskočit na hlavní obsah

Poslouchej, co ti šeptá město | Projekt Kronos

Autor: Pavel Bareš
Žánr: sci-fi
Série: Projekt Kronos (1)
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Host
Počet stran: 568
Další díla autora: zatím žádná nejsou




Přelidnění. Nákazy. Tisíce mrtvých denně. Tak vypadá svět v roce 2052. A být hrdinou tak není vůbec lehké. Lidé se bojí neznáma, vysoko postavení velitelé obří společnosti zvané Institut jednají v zájmu zachování lidského druhu, ale nebojí se pro svůj cíl zaprodat ani duši. Město umírá a jen málokomu na tom skutečně záleží. Jason, chlapec, který se snaží více než jen přežívat. Luco, předurčen zabíjet ty, kteří jsou mu mnohem bližší, než to na první pohled vypadá. Osudy všech se propletou pod Plošinou a nad ni se nedostanou hrdinové, nýbrž ti nejprohnanější a nejúlisnější ze všech.

***

Když si chci přečíst sci-fi, je to pro mě vždy risk. Ačkoli se v tomto žánru dají najít moc pěkné knihy, většinou mě nebaví.  Stejně tak jsem zatím nenalezla českou knihu, která by mě uchvátila a já se od čtení nemohla odtrhnout. Tam jsem nalézala spíše zklamání. Projekt Kronos ale bodoval u většiny recenzentů, slýchala jsem o něm jen chválu a debut tohoto mladého autora byl označen za kvalitou srovnatelný se zahraničními tituly, což mě přimělo si knihu koupit.
Ze začátku pro mě bylo celkem obtížné začíst se. Bareš nešetří násilnými scénami ani sprostými slovy, na což jsem v knihách nebyla moc zvyklá. Brzy jsem se ale začetla a zírala, že už čtu poslední stránky. 
Styl psaní autora mě v mnohém neskutečně zaujal. Nenašla jsem tam žádné rozsáhlé popisy, které já osobně miluji. Přesto mě to fakt bavilo. Kniha je psána vtipně, ironicky a kolikrát objevíte odkazy na minulost (pro nás současnost), což oceňuji. U sci-fi je totiž hrozně těžké přepnout mezi časy a uvědomit si, že vlastně čteme příběh z úplně jiné doby.

„Nikdo ti nikdy nemůže slíbit, že to opravdu bude lepší.“
Autorovi se taktéž podařilo stvořit naprosto fantastické postavy, které propracoval do nejmenších detailů. Ačkoli se většina z nich chovala dost nelidsky, připadaly mi opravdu reálné. A to nejdůležitější je, že to z nich dělalo někoho, koho si snadno oblíbíte.
Námět byl originální stejně jako samotné zpracování. Myšlenka Şehirů mě opravdu nadchla, neboť jde o něco, co zde ještě nebylo. Samotný svět je tak strašný, že se mi nechce věřit tomu, v jaké době ho vidím v takovém stavu. Stejně jako Hunger Games v sobě kniha nese takový znepokojivý příslib.
Ačkoli jsem se jí opravdu obávala, velmi se mi líbila. Přesto v sobě nesla něco, co Bareš úplně nevychytal. A tím je obrovská zmatenost.
V knize se mi hodněkrát špatně orientovalo. Vzhledem k tomu, že v jedné kapitole skákal z jednoho pohledu do druhého, netušila jsem, o kom vlastně čtu. Kvůli tomu jsem se v textu občas ztrácela, a když se tak stalo, špatně se mi znovu dostávalo do děje. Podobné to bylo s postavami, které, ač opravdu dobře vypracované, se objevovaly rychle a já si je tak špatně ukládala.

Kromě občasných nedomyšleností musím pochválit úplně všechno. Perfektně stvořený svět, zajímavé charaktery i styl psaní, co vám nedovolí spát. Tohle všechno naleznete v Projektu Kronos a já jsem opravdu ráda, že jsem knize dala šanci. Určitě už se nebudu na českou literaturu dívat skrze prsty, protože teď vím, že je úplně stejně dobrá, jako ta zahraniční. Takže si nechám jen jednu hvězdu v rezervě, protože se těším, až mi autor v další knize ukáže, jak se zlepšil.

Komentáře

  1. Projekt Kronos si chci už kvůli velmi sympatického autora přečíst a pořád mám moc jiných čtecích plánů :D Tak snad ho zvládnu v příštím roce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavel Bareš je jednička, o tom žádná. Určitě si knihu přečti, ale být tebou možná počkám, až vydá další díl, protože to čekání je smrtící. :D

      Vymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)