Přeskočit na hlavní obsah

5 důvodů, proč nečíst Píseň ledu a ohně

Myslím si, že je absolutně nemožné, aby kdokoli, kdo se alespoň trochu zajímá o knihy, neznal Martinovu Píseň ledu a ohně. Ovšem ne každý už se do knih s takovým množstvím stran rozhodl pustit. I já se jeho příběhům dlouho vyhýbala, ale na konci srpna jsem se rozhodla dát jim šanci a rozhodně toho nelituji.


Je velice těžké shrnout něco tak impozantního do pár vět, kterými bych vám nějak popsala obsah. A vzhledem k tomu, že stejně (snad) každý ví, o čem přibližně tato série je, jistě mě omluvíte, že vám knihu nepředstavím. Pokud bych s tím měla začít, tak se ve všech těch rodech a vztazích zamotám, že tu budeme ještě, až skončí zima.
V době, kdy píšu tento článek, pomalu dočítám třetí díl tohoto epického díla, a jsem z toho fakt nadšená. Ačkoli jsem se rozhodla, že se vynasnažím napsat recenzi na skoro každou knihu, kterou přečtu, tohle by prostě nešlo. Když totiž čtete knihu, kterou opravdu každý miluje, vaše recenze prostě nikoho nebude zajímat, protože přece všichni ví, co v ní bude. Kdyby se mi  nelíbila, je to něco jiného, ale v tomhle případě...
Nicméně jsem se naučila, že každá mince má dvě strany a i pozitivní dojmy lze shrnout tak, že vyzní negativně. Pojďte se tedy podívat na důvody, proč Písni ledu a ohně nedávat šanci. (Pozor, platí i pro seriál, poněvadž jeho účinky jsou úplně stejně zdrcující na váš zdravý rozum.)

1. VÁŠ SPOLEČENSKÝ ŽIVOT SE OMEZÍ NA STŘEDOVĚKÉ SVATBY A BITVY

Ano, je to tak. Jakmile se jednou ocitnete v Západozemí, nenajdete cestu domů. Kniha vás doslova pohltí a vy tím přicházíte o svůj volný čas, posléze zapomínáte na přátele a na rodinu... Nakonec neděláte nic jiného, než že čtete, nebo (zde je ale nebezpečí spoilerů) debatujete s ostatními o Hře o trůny.

2. JAKÉKOLI DALŠÍ KNIHY BUDETE VŽDY SROVNÁVAT S TOUTO

Bohužel už jsem to poznala na sobě. Kniha, která by se mi normálně moc líbila, je najednou jednoduchá, předvídatelná a naprosto nemožná. I tohle je riziko, neboť nejspíše budete trávit večer za večer přepisováním recenzí. A u toho si budete nadávat. Jak je možné, že jste kdy chválili tuhle hloupost?

3. RADĚJI SE BUDETE SNAŽIT, ABY VÁM ŽÁDNÁ POSTAVA NEBYLA SYMPATICKÁ

A ten velký problém je, že to bude dost těžké. Protože Martin tvoří tak realisticky, že i ty největší záporáky musíte milovat. Vždy mi všichni říkali, jak je to drsný, jak v každém díle někdo umře. A když jsem sledovala první série a četla první díl, nevěřila jsem. Jenže ono to přijde. Lannister vždy platí svoje dluhy, a když George R. R. Martin slíbí, že polovinu hlavních postav vyvraždí, tak to udělá i s rezervou.

4. NEVYJDE TO A KAŽDÁ POSTAVA VÁM BUDE SYMPATICKÁ

Takže se připravte na bezesné noci, kdy budete zírat na hvězdy a přát si žít ve světě, kde vaše oblíbené postavy nezabijí. Malá rada; Zkuste se smířit s tím, že úplně každý z knih zemře. Pak vás to nebude tak mrzet.

5. A POKUD JSTE KOUZLU TĚCHTO KNIH JEŠTĚ NEPROPADLI, JEDNOU SE TO STEJNĚ STANE...

... a pak už bude pozdě. Ale stejně je to krásné, nemyslíte? Každý, kdo dokáže stvořit něco tak epického, že tisícovky a tisícovky čtenářů po celém světě nemůžou spát, protože chtějí znát, jak příběh skončí, je pro mě opravdu spisovatel všech spisovatelů, co by měl sedět na Stránkovém trůnu.

Budu ráda, když mi dáte vědět, zda jste knihy četli nebo koukáte na seriál. Já jsem opravdu ráda, že jsem se k tomu konečně dokopala, a už teď je to jedna z mých nejoblíbenějších knižních sérií. Takže pokud jste podle názvu článku čekali něco jiného, musím vás zklamat. Ale věřte mi, že na celém světě najdete maximálně deset lidí, co by vám opravdu dali těch pět důvodů, proč knihy nečíst. A já mezi ně naštěstí nepatřím.

Komentáře

  1. Ach jo, ta trojka je nejvíce výstižná. :D Z knížky mám přečtenou jen část, ale koukám na seriál a úplně se bojím, kolik oblíbených postav mi v osmé sérii zemře. :D

    Katt

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejhorší je, že umírají stále lepší a lepší postavy! :D

      Vymazat
  2. Když jsem zahlédla titulek, pěkně jsem se lekla, jen co je pravda! :D Říkala jsem si JAK sakra? No a naštěstí se mi ulevilo, že článek hodnotí tuto knižní sérii pozitivně. Naprosto souhlasím, v těch bodech jsem se také našla. A také mohu potvrdit, že to platí jak pro knihy, tak pro seriál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtěla jsem vás trochu nachytat, no. :D Jsem ráda, že ses v nich našla, a doufám, že to tak bude platit i u ostatních. :)

      Vymazat
  3. Sleduji seriál a přečetla jsem první čtyři knihy, pátou jsem už bohužel nedala... začala jsem se v tom nepřeberném množství postav ztrácet, místy mi přišlo, že se v tom motá i sám autor. Martina jinak ale miluju, je to zatracenej génius, ale pátou knihu už jsem prostě nepřelouskala, ten děj byl takový... prostě na mě už až moc a to normálně s knihami se složitějším dějem problém nemám. Třeba se k ní časem vrátím, ale zatím bohužel no :D
    Každopádně na první tři díly nedám dopustit. Bouře mečů patří k mým nejoblíbenějším knihám vůbec, takže to opravdu není tím, že by se mi nelíbil autorův styl psaní, neseděly mi postavy, nebavil mě děj nebo něco takového. Prostě tu pětku už moje mozkové buňky nepobírají :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zrovna dočetla trojku a na další díl už se teď taky nechystám. Plánuji se odreagovat u něčeho lehčího, ale po Vánocích sérii dočtu. :)

      Vymazat
  4. akorát si chcem dopriať knihy čo doteraz vyšli pod stromček :) takže sa mám na čo tešiť :)

    OdpovědětVymazat
  5. Velice pěkně zpracovaný článek a i disain blogu:) Momentálně mám povinnou četbu, ale až dočtu to, co mě absolutně nezajímá (čtení z bible kralické) , tak se vrhnu na tuto knížku!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)