Přeskočit na hlavní obsah

Láska zabíjí i léčí | Siréna

Autor: Kiera Cass
Překlad: Jindra Horynová
Originál: The Siren
Žánr: dívčí romány, fantasy, young adult
Série: Siréna (1)
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 304
Další díla autora: Selekce


Kahlen se měla společně se svou rodinou utopit před osmdesáti lety na jedné výletní lodi. Místo toho ji Oceán ušetřil a udělal z ní jednu z dívek, které slouží jemu a celému světu. Aby totiž všechno fungovalo a bylo v rovnováze, musí se Oceánu přinášet oběti. A ty mu svým zpěvem shánějí sirény. Ačkoli ji tento život ničí, poslušně plní svůj úkol. Nikdy nepochybila a vždy byla poslušná. Jenže tohle skončí, když v univerzitní knihovně potká kluka, který v ní vidí člověka. Který prokoukl krásu sirén a s Kahlen se snaží mluvit. Poprvé v životě si uvědomí, že pro lásku stojí za to bojovat, i když ji to může stát všechno.


***

Siréna byla mou první knihou od Kiery Cass, což znamená, že jsem nebyla ovlivněná autorčinou úspěšnější sérii, Selekcí. Hodně lidí totiž psalo, že od knihy čekalo hrozně moc, ale nakonec se jejich představy nevyplnily. Takže já jsem se do čtení vrhala bez očekávání a doufala, že na mě bude čekat alespoň milá oddechovka.

„Být naživu ještě neznamená skutečně žít.“
Do příběhu jsem se okamžitě začetla. Nevím proč, ale strašně mě zaujala samotná první věta. Každopádně jsem hned poznala, že se mi kniha bude číst dobře.
Autorčin styl psaní se rýsoval s každou stranou a mně se zdál stále lepší a lepší. I zde ale bylo znát, že se jedná o její prvotinu, neboť byl text místy amatérský a zmatený. Stále ale musím přihlížet k tomu, že to přece byla její prvotina, takže to ve výsledku není vůbec tak hrozné.
Ačkoli jsem se ze začátku ztrácela v postavách, brzy jsem o nich měla jasný obraz. Miaku s Elizabeth, další dvě sirény, jsem si přesto pletla ještě polovinu knihy a často se ztrácela  v tom, která zrovna mluví. Kahlen mi připadala jako klasická hlavní hrdinka, příliš empatická, nenávidějící svůj osud, všemi oblíbená a nehorázně nudná.

„Na lásku vždycky zbude místo. 
I kdyby bylo maličké jako škvírka ve dveřích.“
Příběh mě ovšem moc zaujal a rozhodně jsem nečekala, že bude tak promyšlený. Ačkoli jsou mořské panny poměrně známé mýtické bytosti, knih o nich je vážně málo. Takže si autorka klidně mohla dovolit zaběhnout do stereotypů, ale ona vytvořila tak neskutečně originální bytosti! A konečně mi někdo i osvětlil důvod jejich fiktivní existence.
Kniha měla spád a četla se opravdu rychle. Nenašla jsem místo, kdy bych se nudila. S každou stránkou děj gradoval a postupně se vyvíjel. Navíc oceňuji, jak promyšlené autorka vše měla.
Neubránila jsem se smíchu ani slzám. Je skvělé, když vás kniha donutí projevit nějaké emoce, což tato rozhodně dovede. Můžu bez pochyb říct, že se mi Siréna líbila mnohem více než autorčina Selekce. Navzdory skutečnosti, že Selekci psala s tím, že už má něco za sebou, mi její děj připadá mnohem amatérštější a i to, jak je psaná, mi sedí mnohem méně.

Siréna se mi velmi líbila. Pokud do knihy půjdete s podobným přístupem, jak jsem se do ní pouštěla já, věřím, že ani vás nezklame. V žádném případě ale nebyla bez chybičky a hlavně kvůli neskutečně otravným postavám dávám čtyři hvězdy.

Komentáře

  1. Bohuzial :D som kedysi davno seriu Selekcia citala a teda na hodnotenie literarne to je velky pruser, max. sa to relativne rychlo cita, inak je to pravdepodobne rovnako zmatocne ako Sirena, aj ked som ju necitala, ale podla toho, co pises. A to teda Selekcia nebola prvotina, uz by clovek cakal, ze sa niekam autorka spisovatelsky posunie :D Ja som bola jeden cas celkom naklonena tomu, ze z nudy si Sirenu aspon rychlo-precitam, ale teda odolala som, pre mna nastastie :D
    Poviem ti, ze ak chces najst naozaj pateticke, nepremyslene postavy, ktore skoro kazdeho citatela neskutocne stvali, tak Selekcia je super volba :D
    Esteze Sirena je len jeden diel :D , bezvyznamne plus sa da pripisat aspon za tu (pseudo)originalnu temu morskych panien.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, že to není žádná úžasná věc, ale mně se ta kniha prostě líbí. :D A Selekce... No, to je kapitola sama o sobě. :D

      Vymazat
  2. Selekce jako taková mě příliš nebavila, bylo to celé takové moc naivní... ale to mluvím spíše o příběhu, autorčin styl je totiž jinak hodně čtivý. I když mě Selekce neohromila, četla se dobře a přečtenou jsem ji měla opravdu rychle, Cass rozhodně psát umí.
    Možná bych Siréně mohla dát šanci, třeba to bude maličko lepší... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jí šanci dej, sice není bez chyby, ale má jisté kouzlo, které v každé knize nenajdeš. :)

      Vymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)