Přeskočit na hlavní obsah

Její dobrodružství teprve začíná... | Wonder Woman: Válkonoška

Autor: Leigh Bardugo
Překlad: Magdaléna Stárková
Originál: Wonder Woman: Warbringer
Žánr: fantasy, young adult
Série: Ikony DC (1)
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 352
Další díla autora: Šest vran


Diana je jen jednou z Amazonek a zoufale touží po uplatnění a úctě svých sester. Když objeví tonoucí dívku Aliu, zachrání ji, aniž by pomyslela na následky, které její čin může mít. Za to, že na ostrov přivedla smrtelníka, by totiž mohla být vyhnána. Brzy ale pozná, že je dívčina přítomnost daleko nebezpečnější. Nejen pro ni, ale pro celý svět... Pokud bude chtít odvrátit blížící se válku a zároveň se ještě někdy vrátit domů, bude se muset naučit důvěřovat nejen Alii, ale především sobě samé.

***

Knihu jsem si objednala hned po jejím vydání, ačkoli osobně superhrdinské filmy ani komiksy obecně nevyhledávám. Zaujalo mě na tom totiž jméno autora na obalu. Řekla jsem si, že když je autorkou Leigh Bardugo, musí to být skvělé. Bohužel se to v knižní komunitě brzy začalo hemžit rozporuplnými názory na tuto knížku, což mi tak nějak sebralo chuť se do ní pustit. Když jsem se ale podívala do knihovny s tím, že už nemám co číst, rozhodla jsem se ji konečně zdolat. A jsem za to fakticky ráda!

„Nezávidíš proto, abys prohrála.“
Je škoda, že příběh začíná tak neskutečně zmateně a táhle. Nebo to byl možná jen můj pocit, ale první čtyři strany jsem četla asi třikrát, než jsem pochopila, co se děje. Neskutečně jsem se obávala, že se tak budu cítit po celou dobu četby. Naštěstí si autorka brzy obhájila to, že psát prostě umí. Brzy jsem se do děje tak ponořila, že bylo těžké přestat číst.
Už když jsem četla Šest vran, autorčin styl psaní mě uchvátil. Přestože se mi příběh Kaze četl celkem složitě, milovala jsem každou jeho část. I zde jsem se s jejím umem setkala, ovšem překvapila mě obrovská dávka čtivosti. Stránky mi i přes malé písmo doslova mizely pod rukama.
Diana se mi okamžitě vryla do paměti a bylo těžké si ji hned nezamilovat. Mé sympatie k ní ještě vzrostly v lidském světě, jelikož se projevovala tou správnou dávkou ostražité naivity, kterou může cítit jen někdo, kdo je v úplně cizím prostředí. I vedlejší postavy se autorce jako vždy velmi podařily. Každá z nich má svůj charakter, podle kterého se řídí jejich činy a slova. Líbí se mi hlavně jejich reálnost, kterou získaly uvěřitelnými vlastnostmi, dobrými i špatnými.

„Připíjím na zloduchy.“
V příběhu jsem se neztrácela, ačkoli jsem Wonder Woman nikdy neviděla. (Chtěla jsem do knihy vstupovat bez všech možných spoilerů.) Takže pokud se v tomto žánru zrovna nevyžíváte, knihu si užijete i tak.
Nenašla jsem jediné slepé místo, akce byla příjemně rozložena, takže nikde vyloženě nechyběla nebo naopak nepřebývala. V knize je možné zahlédnout i několik romantických linek, které jsou ale nastíněné moc příjemně, takže samotný děj neruší. Je ovšem pravda, že jsem zde zaznamenala jistou dávku předvídatelnosti, neboť jsem tušila, kdo se do koho zamiluje chvíli po příchodu určité osoby.
Zbylé faktory ale byly opravdu překvapující. Vážně jsem nevěděla, co se stane dál, takže jsem napínavě klouzala po řádcích a doufala, že se to brzy dozvím.
Dalším milým překvapením se stalo přirozeně působící propojení řecké mytologie s osudy Alie a Diany. A i samotný nápad Válkonošek se mi od začátku začal zamlouvat a jeho zasazení do světové historie všemu dodalo na uvěřitelnosti.
Konec mě opravdu dostal. Upřímně jsem netušila, jak chce autorka popsat posledních padesát stran, ale nakonec jsem se vážně nenudila ani chvilinku a akce stále gradovala.

Nakonec jsem neskutečně ráda, že jsem se do knihy pustila. Přesvědčilo mě to, že bych nic neměla předem odsuzovat a po této zkušenosti se určitě nebudu bránit knížkám, které na mě sice nevrhly příliš dobrý první dojem, ale ve skutečnosti mohou být opravdu skvělé. Takže Dianinu příběhu daruji všech pět hvězd. 

Komentáře

  1. Tak i když superhrdinské filmy zbožňuju, k Wonder woman jsem se ještě nedostala. Tak nějak mě ten film neláká, příběh zní zajímavě, ale z nějakého důvodu mi je strašně nesympatická herečka, která ji hraje...
    Knížka zní ale jako super alternativa a způsob, jak se vyhnout té herečce :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně je teda ta herečka v té nejnovější Wonder Woman neskutečně sympatická! A ten její výkon, hraje opravdu báječně! :) Každopádně knihu fakt doporučuji, je úžasná. :)

      Vymazat
  2. moc pěkná recenze, já film viděla a na knihu se chytám v budoucnu, mám jí na svém seznamu Chci přečíst :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)