Přeskočit na hlavní obsah

6 důvodů, proč psát i negativní recenze

Pokud máte štěstí a při výběru knihy si dáte alespoň malinko záležet, nemusíte se obávat, že byste naráželi na samé příšerné kousky. Přesto se čas od času nevyvarujete tomu, že se vám nějaká kniha prostě líbit nebude. V takové chvíli možná začnete přemýšlet, zda byste vůbec měli zveřejňovat své názory, když se jedná o kritiku. Pokud je to váš případ, je tento článek přesně pro vás.

1. NEGATIVNÍ NÁZOR, STÁLE NÁZOR

Možná se publikování negativní recenze štítíte právě proto, že se bojíte urazit autora. Je to přeci člověk jako vy a vaše kritika by mu mohla ublížit. Myslete však na to, že kdokoli, kdo se rozhodne něco zveřejnit, zkrátka musí počítat s vaší kritikou. Nejedná se jen o spisovatele, jakýkoli herec, režisér nebo třeba bloger jako vy by měl počítat s možnými negativními názory a v tom nejhorším případě i neoprávněnými útoky hejtrů. V porovnání s nesmyslným urážením je vaše kritika vlastně cenná věc. Díky ní se totiž autor může zlepšit a v další knize vám ukázat svůj pokrok.

2. VYBOČENÍ Z ŘADY

Ještě jsem se nesetkala s negativním názorem na sérii Percy Jackson. Proto jsem se do její četby dala i já a víte co? Mně se to nelíbilo. Fakticky, tu knihu jsem se donutila dočíst jen kvůli mé oblibě filmového zpracování. A celkem lituji, že jsem tehdy blog nepsala, poněvadž bych ji ráda zrecenzovala a ukázala tak, že to není žádné světoborné dílo, které každý uctívá. Nyní jsem to ale vzala moc velkou oklikou, šlo mi o to ukázat, že je někdy jaksi výhodné zkritizovat knihu, kterou má každý rád. Takže se toho rozhodně nebojte. Já mám třeba sérii ACOTAR moc ráda, ale zároveň díky některým negativním recenzím vidím, že vážně není bez chybičky. Objevila se jedna kritická recenze, druhá, třetí... A já jsem, když se vcítím do role čtenáře, ráda, neboť získávám jakýsi nadhled. Takže si myslím, že vám za to čtenáři poděkují a vy možná najednou budete o dost víc vidět.

3. BEZ KRITIKY NENÍ CHVÁLY

Zkuste se vcítit do role čtenáře vašeho blogu. Proč věříte doporučením recenzentky nebo recenzenta, když to jsou přece jen jeho názory a může se mýlit nebo lhát, aby si získal vaši přízeň? Právě proto, že nelže a občas nějakou knihu pěkně potopí. Díky tomu totiž vaše recenze získají na přesvědčivosti. Kdybyste neustále jen chválili, těžko by se dalo poznat, kdy je vaše nadšení opravdové, a kdy se jedná jen o snahu najít sebemenší klady.

4. OBJEKTIVITA JE DŮLEŽITÁ

Jak byste poznali, že je něco opravdu dobré, když nevíte, jak kvalitní je ta kniha vedle? Pro psaní recenzí je důležité mít načteno v žánru, na který jste zaměřeni. Když třeba píšete recenze především na fantasy, těžko můžete chválit originalitu, když nevíte, o čem jsou jiná díla. Stejně tak důležité je číst i špatné knihy, napsat na ně recenzi a zjistit tak, co vám vlastně vadí. U knihy, která to mít nebude, potom snáze budete hledat klady, protože zjistíte, co na knize obdivujete. Vaši čtenáři to taktéž ocení, protože i oni budou moci srovnat, jak moc jste nároční, zda se vaše nároky shodují s těmi jejich... Negativní recenze jsou zkrátka výhodné pro všechny strany.

5. NEBOJTE, NAKLADATELSTVÍ NEKOUŠE

Často je největším strašákem zkritizovat knihu, kterou vám někdo zaslal zdarma. Bojíte se, že s vámi určité nakladatelství nebo knihkupectví spolupráci rozváže nebo je vám jen trapné posílat recenzi, kde knihu zkritizujete. Proč vám ale knihu k recenzi poslali? Pokud chtěli bezmyšlenkovitou chválu, měli si někoho podplatit. Jenže oni po vás chtěli recenzi. Takže mohli čekat, že se vám vše líbit nebude. Myslím si, že vám určitě nevynadají a nepřestanou s vámi spolupracovat. A kdyby ano, je lepší, že jste se jich zbavili. Kolikrát je ale i negativní recenze dobrá, protože si čtenář chce ověřit, zda je kritizovaná kniha skutečně tak špatná. Proto jsem si objednala asi deset dílů Upířích deníků a další beru příště!

6. ZLOBA Z KNIHY NAJEDNOU ZMIZÍ

Kolikrát se stane, že ze sebe při psaní negativní recenze vymlátíte veškerou zlost vůči oné knize. Navíc pro vás bude velkou výhodou, že svůj vztek budete moci ventilovat a třeba najdete někoho, kdo se na to dívá stejně. A potom budete moci kritizovat ve dvou. Je to jako si psát deníček. Až na to, že se nebudete vypisovat ze svých životních trápení, ale dostanete ze sebe vše, co vás na knize tak štvalo. Příště se tomu třeba jen zasmějete a nevěřícně zakroutíte hlavou.

Pokud můj blog čtete pravidelně, jistě víte, že mou nejvíce kritizovanou knihou je Sníh nebo popel a její pokračování Led nebo oheň. Budu ráda, když se na recenze podíváte a napíšete mi na ně názor. Do komentářů mi kromě názoru na článek a vašich zkušeností s negativními recenzemi potom klidně můžete poslat odkazy na vaše kritické recenze.

Komentáře

  1. Naprosto souhlasím! Psaní negativních recenzí by se určitě žádný bloger bát neměl. Několikrát se mi stalo, že nakladatel/autor/knihkupec se mnou ukončil spolupráci právě po té, co jsem negativní recenzi napsala. Chápu tedy, že se mnoha blogerů bojí, mají důvod. Ovšem lhát svým čtenářům a tvrdit, jak je kniha úžasná, když se museli překonávat, aby ji vůbec dočetli... Nevím, raději budu mít čisté svědomí, psát upřímné recenze a spolupracovat s takovými lidmi, kteří to mají nastavené stejně, než abych se zaprodala knihám zdarma. Blogeři by si měli uvědomit, že špatná reklama, je taky reklama. Ani nevíš, kolikrát jsem si nějakou knihu přečetla jen kvůli tomu, že měla uboze nízké hodnocení a všichni ji odsuzovali. Většinou se mi kniha také nelíbila, ale přečetla jsem si ji... ze zvědavosti. Reklama je prostě taky reklama! :)
    Vážně super článek, který by mohl některým otevřít oči :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Jsem moc ráda, že se ti článek líbí. Doufala jsem, že si z něj alespoň někdo něco vezme. :)

      Vymazat
  2. Taktéž souhlasím, o knihách teda nepíšu, ale když si to vztáhnu na kosmetiku/oblečení, tak se s tím plně ztotožňuji. Zrovna nedávno jsem a Instagram napsala negativní recenzi o kalhotách, které mi přišly ke spolupráci. Majitelka e-shopu se se mnou následující půlhodinu o tom, že to byla určitě záměrně špatná recenze a ještě jsem naschvál vyfotila špatnou fotku tak, aby neodpovídala produktové fotografii :D. Ale hlavní je neustoupit a stát si za svým názorem :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono tohle platí úplně o všem. Vůbec se mi nechce věřit, že je někdo schopný se takhle ponižovat a hádat se s tebou kvůli tomuhle. :D

      Vymazat
  3. Super článek, naprosto souhlasím. I když dostaneš knihu k recenzi od nakladatelství, není důvod ji vychvalovat a lhát, pokud se kniha nelíbí. Sama jsem před asi čtyřmi lety psala poslední recenzi pro nakladatelství (Poté nebyl čas) a rozhodně jsem ji psala objektivně i když byla negativní. Je prostě důležité psát objektivně a pravdivě :)

    http://everyday-lifecz.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý článek, souhlasím. Sama píšu recenze (nebo "recenze"), ať už jsou jakékoliv, v poslední době jsem narazila jen na 1 takovou horší knihu, ale už se těším, až ji rozeberu v recenzi. Taky ráda čtu negativní recenze, protože bývají i vtipné a nebo vím, čemu se vyhnout a kolikrát mi toho víc řekne než pozitivní recenze :D Určitě bych na svém blogu nevychvalovala něco, o čem si myslím, že stojí za nic. Jelikož žádnou spolupráci nemám, tak nad tím vlastně ani přemýšlet nemusím :D

    OdpovědětVymazat
  5. Jj, negativní recenze. Bojím se říkat negativní věci, mimo jiné i proto, abych nebyla zbytečně jedovatá - článek se mi líbil a bude pro mě dobré si ho přečíst víckrát a zapamatovat.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)