Přeskočit na hlavní obsah

100 inspirativních žen | Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky

Autor: Elena Favilli, Francesca Cavallo
Překlad: Alžběta Franková
Originál: Good Night Stories for Rebel Girls: 100 Tales of Extraordinary Women
Žánr: pohádky
Série: Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky (1)
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Albatros
Počet stran: 224
Další díla autora: zatím žádná nejsou

Dnes už bychom se s diskriminací žen neměli setkávat minimálně v rozvinutých zemích, ovšem stále spousta lidí nahlíží na muže jako na vůdčí osobnosti a ženy by nejraději poslala ke sporáku. Společně s výtvarnicemi z celého světa stvořila E. Favilli a F. Cavallo knihu plnou krátkých příběhů o ženách, které nějak ovlivnily naši přítomnost. Sto medailonků dokazuje, že když chcete, dokážete cokoli na světě.

***

Už když jsem se o knize dozvěděla a alespoň částečně si zjistila, jaké v sobě má poselství, věděla jsem, že mě nesmí minout. Domnívala jsem se, že se sice bude jednat o něco silného, ale zároveň jsem nedoufala ve víc než několik milých pohádek. Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky se sice tváří jako dětská kniha, ale mají v sobě mnohem víc.

„Nikdy jsem nenapsala jediné slovo, které by nebylo
přímo od srdce.“
Některé z žen jsem znala, ale o spoustě z nich jsem nic nevěděla. A nebylo málo těch, o kterých jsem nikdy neslyšela. Snažila jsem se, aby mi kniha vydržela co nejdéle, jenže já ji během dne měla přečtenou. Takže nevím úplně přesně, zda jsem třeba něco nepřehlédla, ale řekla bych, že většina z těch významných žen byla z rozvojových zemí a nenašla jsem tam snad nikoho z Česka. Přesto se mi ale výběr líbil.
Ačkoli po nějakém šedesátém příběhu začne vždy téměř stejný začátek lézt na nervy, nemyslím si, že by to bylo k nevydržení. Naopak bych řekla, že se každý medailonek hemžil svoucností. (Ta Alenka mi začíná lézt na mozek.) Jelikož každá z žen měla jedinečnou minulost, musel být i příběh o ní takový. Takže mi to ve výsledku nepřekáželo tolik, jak jsem se obávala na začátku.

„Nikdy bych nemohla milovat žádného muže, který
by mě chtěl ovládat.“
I když nejsem velkým zastáncem válek a nerada o nich čtu, zde se mi takové hrdinky líbily hned vedle političek a vědkyň nejvíce.
Kniha je psána jednoduchým stylem, je totiž pro děti. Ale já si myslím, že to vůbec není na škodu. Každý si v ní najde to své. Pro někoho bude sloužit jako sbírka milých příběhů, někdo díky ní bude mít na sto večerů obstaráno s večerní pohádkou, ale já osobně si z ní odnáším mnohem větší poselství. Na konci naleznete dvě volné strany, které jsou pro vás. A já se rozhodla, že jakmile si splním svůj sen a stanu se významnou političkou a právničkou, tato kniha bude u mě a teprve tehdy do ní něco napíšu. Protože pokud mě ženy v ní něco naučily, tak to, že když si věřím a umím tvrdě pracovat pro to, co chci, dokážu i nemožné.
Nejenže se dílo povedlo z literárního hlediska, výtvarné zpracování bylo taktéž vynikající. Na malby a kresby jsem se dokázala dívat hodiny a mohla bych je pozorovat i nyní. Stejně jako malinké příběhy byl i portrét k nim unikátní.

Ještě nikdy jsem nepsala recenzi, co by mi dala tak zabrat. Dlouho jsem nevěděla, co psát. Nereálnost postav bych asi hodnotila těžko, když všechny existovaly, příběhové nesrovnalosti bych si asi taktéž jen vymýšlela. Ale myslím, že nakonec se mé myšlenky utřídily dobře a já tak mohla nerušeně poslat své názory dál. Knihu by si podle mě měl přečíst každý. Nezáleží na věku, nenechte se odradit žánrovým zařazením. Něco si v ní najde prostě každý a myslím, že to stojí za to.

Komentáře

  1. Trosku som si tymto ,,zaspominala", recenzovala som ju davnejsie na svojom blogu a v podstate s myslienkou toho, ze sexizmus by sa v dnesnej civilizovanej spolocnosti mal obmedzovat ci uplne stratit suhlasim, i s tym, ze pre male/mlade deti je to relativne inspirativna encyklopedia, no nebola by som to ja, keby som to nerozobrala z kazdej strany, takze u mna nakoniec az tak pozitivne nedopadla :D, i ked to uz beriem ako chorobu z povolania :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tvou recenzi se určitě mrknu, ať se na to můžu podívat trochu víc kriticky. Já byla z knihy prostě moc unešená! :D

      Vymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)