Přeskočit na hlavní obsah

Knihomolské dárky aneb čím potěšíte knihomola

Každý si myslí, jak je jednoduché koupit dárek pro člověka, který čte. Stačí jít do knihkupectví, prohlédnout si obaly knih a vybrat tu, která vypadá nejlépe. Vždyť proč by se měl někdo obtěžovat koupit tu knihu, kterou si obdarovávaný přeje? 
Samozřejmě vím, že spousta z vás si pečlivě zjišťuje, jaké dílo by vašim příbuzným udělalo radost, bohužel jsou tu stále tací, co si myslí, že je kniha jako kniha a nevidí rozdíl v žánrech nebo třeba autorech. Výběr dárku pro knihomola je ale mnohem rafinovanější. Proto tento článek můžete brát jako kompletního průvodce vším, čím knihomoly můžete potěšit.

KNIHA

Nejlepší, co můžete udělat, je vybrat knihu. I zde je to ale celkem obtížné. Musíte si opatrně zjistit, jaké žánry či autory čte, jaké knihy vlastní nebo jaké si chce v nejbližší době objednávat. Pokud nechcete prozradit, co chystáte, pohlídejte si, aby tu samou knihu nevlastnil nebo po vašem zakoupení sám neobjednal. Když ale seženete knížku, kterou si skutečně přeje, bude vám vděčný a nejspíše vás odmění povyprávěním celého děje oné knihy, jelikož by to nebyl on, kdyby ji už před přečtením neměl nastudovanou. 

ZÁLOŽKA

Možná jste jeli na dovolenou či na výlet a přáli byste si něčím obdarovat svého milého knihomola. Záložka je v tomto případě ideální volba! Je totiž celkem jisté, že je sbírá. Přesto se ale nesmíte zlobit, když ji po pár dnech nebude moct najít. Záložkožrouti číhají pod postelí a při první příležitosti všechny záložky ukradnou. Proč jinak by se knihy zakládaly všemožnými serepetičkami od gumiček do vlasů po posmrkané kapesníky?

POUKAZ DO KNIHKUPECTVÍ

Poukazem nic nezkazíte, váš knihomol si vybere, co si přeje, vám ulehčí práci a nikdo nedostane něco, oč nestál. Přesto se ani váš dobře míněný dárek nemusí setkat se stoprocentně spokojenou odezvou. My, knihomolové, jsme tvorové, kteří milují záhady a tajemno. To souvisí i s tím, že zbožňujeme, když můžeme roztrhat balící papír a objevit v něm něco, co jste nám vlastnoručně vybrali. Někdo by mohl být zklamán, že jste si s dárkem nedali dostatečnou práci.

FANOUŠKOVSKÝ MERCH

Je jedno, zda váš knihomol pravidelně mizí v šatníku, kde pár hodin marně hledá vchod do Narnie, nebo se snaží přijít na to, proč koště na zametání prachu nechce vzlétnou, když to to po něm vyloženě žádá. V každém případě nic nezkazíte tématickým tričkem, postavičkou nebo třeba replikou z oblíbené knihy. Jediné úskalí číhá, když svému zmijozelskému příteli darujte hrnek s erbem Mrzimoru. To na vás asi pošle avadu.

VÝLET PO KNIŽNÍCH STOPÁCH

Pokud chcete darovat o něco hodnotnější dárek, zajisté uděláte velkou radost výletem, kde navštívíte místa, která byla zmíněna v knize. Velkým plusem jsou třeba Studia Harryho Pottera v Londýně, kde je vše nachystáno a vy tak na jednom místě můžete prožít děj svých oblíbených příběhů.

Toto je jen zlomek všech možných dárků, kterými knihomolovi dokážete udělat radost. Jaké jsou vaše tipy? A stalo se vám někdy, že jste koupili nevhodný dárek?

Komentáře

  1. Mně osobně by největší radost udělaly poslední dvě zmíněné položky :) Vybrat pro mě knížku je opravdu těžké, navíc se často stává, že mě darovaná kniha ani nebaví a chytá pak jenom prach na poličce. Knihomolský výlet nebo merch ale vždycky potěší! :) (Záložka taky, ale tu do pár dní vždycky ztratím :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to říkám, záložkožrouti jsou zákeřná stvoření! :D

      Vymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)