Přeskočit na hlavní obsah

I perfektní život může skončit katastrofálně | Chvíle před koncem

Autor: Lauren Oliver
Překlad: Veronika Volhejnová
Originál: Before I Fall
Žánr: dívčí romány, young adult, fantasy
Série: Chvíle před koncem (1)
Rok vydání: 2011
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 384
Další díla autora: Replika


Samantha Kingstonová je tou nejšťastnější maturantkou na celé střední škole Thomase Jeffersona. Má skvělého kluka, po kterém touží každá dívka, perfektní přátele a všechno nejlepší, co si kdy mohla přát. Nebo si to alespoň myslela. Dvanáctého února má být den jako každý jiný. Jenže pro Sam je dnem posledním. Brzy si uvědomí, že jí osud dává druhou šanci, aby změnila svůj život a pokusila se napravit alespoň pár chyb, které napáchala.

***

Chvíli před koncem jsem měla na svém seznamu knih k zakoupení už asi rok. Nejdříve jsem viděla film, který mě neskutečně zaujal. Díky tomu jsem se poté dozvěděla, že je vlastně podle knižní předlohy.  Od stejné autorky jsem přečetla skvělou Repliku a už tehdy jsem věděla, že si ji prostě přečíst musím. Když jsem ji tedy zahlédla v sekci levných knih na webu Albatros media, bylo hotovo.
Hned od začátku jsem se do knihy začetla. To, že autorka píše neskutečně čtivě, mi dokázala již dříve, ale stejně jsem byla potěšená. Přesto mi ale připadalo, že je to všechno pojato až moc amatérsky.

„Okamžik smrti je plný žáru a hluku a bolesti větší než cokoli jiného...“
Hlavní hrdinka a její tři kamarádky mi byly od začátku nepříjemné, ale brzy má lehká averze k nim přešla v hotovou nenávist. Já vím, že pro příběh bylo nutné, aby se takto chovaly, ale zrovna s minulostí některých z nich nevidím důvod, proč byly tak nechutně zlé. Líbí se mi ale, že Sam během stále se opakujícího dne postupně získává jakýsi odstup a uvědomuje si, že nežila dobře.
Kromě čtivosti jsem byla potěšená i skvělým líčením prostředí. Ne každý dokáže tak básnicky popisovat obyčejný pokoj, ale Lauren Oliver je v tomto ohledu jednička. Příběh si pomalu plynul a ubíhal přesně ve správné rychlosti. Nic nebylo natažené ani uspěchané, takže jste se u čtení neměli šanci nudit, ale zároveň jste měli dostatek času, abyste se v ději zorientovali.
Celkem jsem se bála, jak si autorka poradí s tématem věčně opakujícího se dne. Zaprvé už mi to připadá celkem ohrané, navíc jsem měla strach, že se budu nudit. Povím vám to takto; Nenudila jsem se ani v nejmenším. A na to, jak frekventovaný nápad se rozhodla zpracovat, to bylo ale pořádně originální. Každý den se odehrával za stejných podmínek, přesto ale vidím, že stačila jedna nepatrná změna a vše se vyvinulo úplně jinak. A to je jedna z věcí, díky kterým jsem si Chvíli před koncem zamilovala.

„Tolik věcí zkrásní, když se člověk pořádně dívá.“
Autorka vám zde nabízí sedm dní, při kterých se vaše srdce pomalu otevírají a ke konci lámou. Líbí se mi, že jde vidět vývoj jen jedné postavy, protože vlastně jen hlavní hrdinka žije dvacet čtyři hodin stále dokola. Možná její názory částečně mohou změnit i jiné lidi, ale nesmíme zapomínat, že pro ně to je jen jeden den. Jsem neuvěřitelně ráda, že všechno tohle autorce vyšlo.
Věděla jsem, jak kniha skončí. Bylo nemožné, abych se dočkala jiného závěru, viděla jsem film, ale přesto mi konec zlomil srdce. Posledních sedmdesát stran jsem dočítala v slzách. Tato kniha je jedna z těch, které ve vás dlouho zůstanou. Myslím tím to, že vás nechají o chlup lepší. Díky ní jsem si uvědomila, že všechno, co mi připadá hrozně důležité, vlastně důležité není. Jedna špatná známka, jeden nevydařený den... Všechno se odsouvá stranou, když si uvědomíte, že možná někdo z vás právě prožívá svou chvíli před koncem. Sam to popisuje přesně, nevíte to.

Jsou knihy, na kterých se snažíte hledat i sebemenší chybu, protože se vám nějakým způsobem nelíbily a vy jim toužíte dát nízké hodnocení. A pak jsou tady další, ty, kterým odpustíte úplně všechno. Chvíle před koncem nemusí být perfektní, abych věděla, že ve mně zůstane ještě spoustu let. Možná zapomenu jména postav nebo části příběhu, ale nikdy mě neopustí pocity, které ve mně po dočtení zůstaly. Proto dávám této knize s velmi lehkým svědomím pět hvězd.

Komentáře

  1. Moc pěkně napsaná recenze :) Ráda jsem si ji přečetla, protože na tuto knihu se právě chystám :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem četla minulé léto a úplně se mi nějak vytratila z mysli. Marně jsem si teď lámala hlavu a snažila si vybavit děj. No, a nic... vzpomněla jsem si ale, jak jsem se při čtení knihy cítila. Pamatuji si jen, jak se mi líbil jazyk autorky, její popisné a úvahové pasáže, co se týče děje, jsem ale totálně vymletá a nedokážu si vybavit vůbec nic. Bez tvé recenze bych si nevzpomněla ani na jméno hlavní hrdinky! No, asi si budu muset knihu připomenout :D Tvá recenze je moc pěkná, jde z ní vidět, že je upřímná, že se ti kniha opravdu líbila. V dnešní době jsou bohužel už i takové blogerky, které napíší, jak moc se jim kniha líbila, jen aby se zavděčili firmám nabízící spolupráce nebo čtenářům. Palec nahoru! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ah tuhle knihu miluju a film taky! Krásně napsáné :)

    lifeordreamidiots.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)