Přeskočit na hlavní obsah

Příšery existují | Alenka v říši zombií

Autor: Gena Showalter
Překlad: Pavla Kubešová
Originál: Alice In Zombieland
Žánr: dívčí romány, young adult, fantasy
Série: Alenka v říši zombií (1)
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 328
Další díla autora: První život


Co všechno se může pokazit za jednu vteřinu? Za jeden úder srdce? Jedno vydechnutí? Alence Bellové se obrátil celý život naruby. Tato dívka si vždy přála jen být normální. Jenže kvůli obavám jejího otce nikdy nemohla vyjít ven po setmění. Jen jedinkrát se jí podařilo přesvědčit rodiče, aby se společně vydali na recitál její malé sestry. A to stálo život celou její rodinu. Nyní stojí sama proti světu plnému příšer a bude se muset naučit spoléhat na někoho, komu se nedá věřit, aby zachránila svůj život a pomstila svou rodinu.

***

Tato prozatímní duologie na mě v knihovně taky kouká pěkně dlouho. Navíc je posledními dvěma knihami, které mi do těch s tématikou Alenky zbývají k přečtení, takže jsem se vrhla i na ni. Ačkoli jsem k ní měla téměř nulová očekávání (a možná právě proto), čtení mě vážně bavilo.
Hned na začátku vás kniha vrhne doprostřed příběhu. Na pár stranách se na vás sesype to, co je asi nejdůležitější v celé knize, význam těchto slov ale pochopíte až při dalším čtení. Autorka píše hrozně čtivě a vtipně. Když jsem s knihou začínala, bylo pro mě dost těžké se do toho dostat, ale nakonec si mě Gena získala a já si čtení užívala. Měla jsem dojem, že Alenka mluví přímo na mě i s každým zakoktáním nebo přeřeknutím. 

„Jmenuji se Alenka Bellová...“ 
Příběh je celkově velice originální. Už jen kniha o zombiích je dost netradiční (zvlášť v young adult měřítku), jenže zde autorka pojala i celkem jasnou představu těchto příšer jako něco neotřelého a zajímavého. 
Postavy už ovšem zaznamenaly jistou dávku ohranosti, což mi kupodivu moc nevadilo. V knize se vyskytují dvě hlavní skupinky a obě obsahují naprosto dokonalé osobnosti. V jedné jsou dívky, které připomínají modelky, v druhé převážně svalnatí a každým coulem dokonalí borci. Takže pokud vám tohle vadí, připravte se, že autorka dokonalost všech ještě zveličuje. Tohle bych ještě dokázala překonat, jelikož mi připadá, že velká část z toho je opodstatněná, opravdu mě ale štvalo to, že ač si hlavní hrdinka připadala ošklivá a obyčejná, každý jí tvrdil, jak skvělá a nádherná je. Celkově jsem si Alenku moc nezamilovala, ale doufám, že v dalších třech dílech se její reputace vylepší.


„Setněte jim hlavy!“ 
Celkem dlouho mi trvalo, než jsem si na knihu zvykla. Autorka píše opravdu neotřele, což je sice většinu času skvělé, ale někdy mi to prostě nesedělo. Hodněkrát se mi stalo, že jsem se začetla a najednou si uvědomila, že čtu v jiné osobě, než jsem předpokládala. Jakmile jsem si na to ale zvykla, příběh mě konečně plně vtáhl do děje.
Na knize taktéž oceňuji, že byla většinou nepředvídatelná. Pár okamžiků se mi sice podařilo odhadnout, avšak ty, které mi vyrazily dech, převládaly. Názvy kapitol i jisté náznaky na pravou Alenku mi taktéž vykouzlily úsměv na tváři.
Příběh se postupně vyvíjel a jde skvěle vidět, že si zde autorka chystá půdu pro další díly. Akci jsem objevila až na konci, ale nijak zvlášť mi to nevadilo. Vše na sebe plynule navazovalo a nenašla jsem jediné slepé místo. Čtení jsem si vážně užívala. Byla to prostě jedná velká, ztřeštěná čajová jízda! 

Příběh se mi moc líbil. Bylo to dojemné, vtipné, bláznivé i vážné. Přesto jsem místy cítila, že to není úplně ono. Pokud tedy hledáte opravdu legrační příběh, který vás rozhodně bude bavit, věřte, že případné chyby rádi prominete.

Komentáře

  1. O knize jsem už slyšela, ale teprve teď ně zaujala. Moc žánr YA už nečtu, ale ráda bych si něco takového přečetla na oddych :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji doporučuji, jako start do tohoto žánru je skvělá a vážně pobaví. :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem četla a taky mě mile překvapila :) Určitě musím mít i další díl :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)