Přeskočit na hlavní obsah

Zlo pohltí i čistou duši | Město ztracených duší

Autor: Cassandra Clare
Překlad: Eva Maršíková
Originál: City of Lost Souls
Žánr: dívčí romány, young adult, fantasy
Série: Nástroje smrti (5)
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 472
Další díla autora: Temné lsti


Jace zmizel a Institut v New Yorku je opět v centru dění. Lovci stínů hledají zmizelého bratra a přítele, jenže téměř každý už ztratil naději. Zrak se přesouvá k Sebastiánovi, ale Clary hledání nehodlá nechat. Brzy pozná, že nic není černobílé a někdy se vyplatí zemřít ve cti. Z náhodných setkání vzejde boj o život. 

***

Po čtvrtém dílu jsem se na Město ztracených duší vážně moc těšila. Skončilo to tak otevřeně, že jsem se prostě hned chtěla začíst. Ke knize jsem ale měla opravdu velká očekávání, za která mohl jednak předchozí díl a taky kniha, kterou jsem zrovna dočetla - Replika. Měla jsem za sebou prostě dvě vážně dobré knihy, takže jsem tak nějak očekávala, že i tato se jim minimálně vyrovná.


Ze začátku se mi kniha vážně moc líbila. Začetla jsem se téměř okamžitě a nebyla schopna od sebe knihu odtrhnout. Jenže čím déle jsem četla, čím dál jsem byla, tím to bylo horší.
Už jsem si asi zvykla, že knihy od této autorky (hlavně tato série) je prostě jako horská dráha. V jednu chvíli se mi to zdá báječné, ale poté se to přehoupne a já odpočítávám stránky do konce. Jenže tento díl - ani nevím, jak to popsat.
Téměř každá strana měla jinou úroveň. Někde jsem viděla autorčin skvělý styl psaní, na další straně jsem si připadala, že čtu příběh nějaké mé (a to ne zrovna nadané) spolužačky. Z toho jsem byla upřímně dost rozčarovaná.
Tyto výkyvy mi ovšem alespoň částečně vynahradila autorčina kouzla s postavami. Jsem moc ráda, že dala více prostoru Simonovi, ještě více prostoru Alecovi s Magnusem a občas jsme zabrousili i do světa víl. Taky jsem zaznamenala vývoj u některých jedinců, což je báječné.
Ani milion Magnusů by ale nevyrovnalo nezáživný styl psaní, který doprovázel celou knihu. Na čtení jsem se netěšila a nebavilo mě to. Knihu jsem četla skoro dva týdny, což je asi můj rekord, co se týká nejdéle čtené knížky. Autorka vše hrozně natahovala a těch téměř pět set stran bylo přehnaných.
Ačkoli mám ráda zápletky, jejichž rozuzlení na mě okatě nemává, nesmí toho být příliš. Jenže Cassandra Clare se v tomto ohledu neumí krotit. Každou chvíli je něco jinak a hlavním hrdinům život ničí strašnějšími a strašnějšími nástrahami. Já jsem se v tom ale brzy vážně přestala jakkoli orientovat. Musím však přiznat, že jsem snad nic neuhádla předem.
Z hlediska originality byl tento díl moc dobrý. Také bych chtěla moc pochválit výběr některých míst, kde se děj odehrával. Ačkoli nejsem nějaký vlastenec, vždy potěší, když v cizí knize zahlédnu slovo Praha či Karlův most.
Vážně dlouho jsem přemýšlela, kolik hvězd knize dát. Nejdříve jsem si řekla, že to budou tři. Potom jsem si po čase pročetla poznámky, co jsem si při čtení zapisovala, a dozvěděla se, že to zase tak špatné nebylo. Jenže když to porovnám s Replikou, od které jsem se nemohla odtrhnout, více než tři hvězdy tomu prostě dát nemůžu. Doufám, že poslední díl ve mně nechá pozitivní dojem z celé série a já tak budu moct říct, že mě Clareová nezklamala.

Komentáře

  1. Nástroje smrti jdou zatím úplně mimo mě. A ani nevím, jestli se do nich pustím. Je to takové na půl :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některé díly jsou fakt super, jiné (jako třeba tenhle) ne tak super. :D Ale za přečtení stojí. :)

      Vymazat
  2. Knížka vypadá fakt dobře, přemýšlím, že si ji pořídím ♥ www.fitfoodhealthy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Série je celkově nadprůměrná, ale zrovna tento díl... :D

      Vymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)