Přeskočit na hlavní obsah

Záhada milostného trojúhelníku

Abychom vyřešili záhadu milostného trojúhelníku, nemusíme se nechat spolknout příšerami někde mezi Floridou a Miami. Mně stačilo zeptat se na pár otázek, vytvořit několik anket, čímž vám umožním nahlédnout do tajů jedné z nejzáhadnějších věcí knihomolského světa.
Myslím, že každý, kdo alespoň trochu čte, zná pojem milostný trojúhelník. (Popřípadě čtyřúhelník, proč zůstávat jen u tří, že?) Většinou se jedná o příběhy, kde je naprosto nezajímavá hrdinka a autorka se její osobnost snaží kompenzovat pro čtenáře tím, že když se do ní zamilují dva kluci, nemůže přece být tak nezajímavá. Klasickým případem je třeba Bella ze Stmívání. A tady většině čtenářů prostě vadí.
Někdy se ovšem stane, že milostný trojúhelník nalezneme v knize, kam se skutečně hodí. A tehdy jsem opravdu nadšená! Nicméně mi už dlouhou dobu hrála v hlavě otázka, co na tyto trojice říkají uživatelé bookstagramu. A tímto článkem se s (minimálně pro mě) velmi zajímavými výsledky podělím.

VADÍ VÁM MILOSTNÝ TROJÚHELNÍK OBECNĚ?

Když jsem se zeptala na tuto otázku, čekala jsem spoustu razantních ano. Vždyť v recenzích neustále vídám samé nářky, že autorka opět použila tento prvek. Jenže výsledky ankety mě vážně překvapily. Zjistila jsem, že přesně polovině čtenářů to vadí a polovině ne. Pojďme tedy rozebrat jednotlivé trojúhelníky.

Pekelné stroje: Will nebo Jem

Když jsem se zeptala na tuto dvojici, čekala jsem, že to bude velmi těsné. Pro mě samotnou je to asi nejtěžší volba. Ačkoli jsem Jema jako samotného neměla nijak ráda, v knize působí tento trojúhelník hrozně přirozeně a jde vidět, že ho má Tessa ráda. K Willovi se ovšem hodí taky, což mi to trochu usnadňuje. 
Když jsem vytvořila anketu ohledně Willa a Jema, vyskočila na mě zábavná čísla. Pro Willa hlasovalo dvanáct lidí a pro Jema šest. Od několika lidí se mi dostalo i delšího názor, přičemž jsem zjistila, že se na to dívají podobně. Tento trojúhelník mají, stejně jako já, rádi, jelikož C. Clare ho vytvořila uvěřitelně a reálně.

Nástroje smrti: Simon nebo Jace

Na své pocity ohledně vztahu Simona či Jace s Clary si ještě hodně živě vzpomínám. Je zajímavé, že ač se Jace snad každým coulem podobal Willovi, k srdci mi nikdy nepřirostl. Simona jsem si naopak hned zamilovala. A o to podivnější je, že se mi ke Clary absolutně nehodí. Simon prostě je a vždycky měl být jen její kamarád. (A jsem ráda, že to tak i zůstalo.)
Pokud vás zajímá nějaký širší názor, Jace získal dvacet dva hlasů z celkových jednatřiceti. I zde se můj názor shodoval s několika dalšími, které mi přišly. Simon a Clary se k sobě prostě nehodí!

Hunger Games: Gale nebo Peeta

Peeta je pro mě kapitola sama o sobě. Nejdříve jsem viděla film, kde mi tuto postavu hrozně znechutil herec (Joshe Hutchersona vážně nemám ráda). V knize už jsem proto měla vytvořenou jasnou představu o tom, že Peetu nemám ráda a Katniss musí zůstat s Hurikánem. Kdybych si nejdříve přečetla knihu, možná bych se na to dívala jinak, ale takhle se jasně řadím do řad pekařových odpůrců.
Nicméně většina se mnou nesouhlasí. Třicet tři lidí hlasovalo pro Peetu a pouhých osm hlasů dostal Gale. Když se na to dívám objektivně, Peeta se možná ke Katniss hodí, avšak já věřím, že Hurikán je prostě... lepší!

Selekce: Maxon nebo Aspen

Někdy mám problém, že nevím, koho mám mít radši. Jenže u této knihy jsem se nemohla rozhodnout, kdo mi vadí méně. Aspen na mě působil jako majetnický, žárlivý chlap, který se nedokáže rozhodnout, co vlastně chce. Maxon byl zase hrozně měkký a neměl vlastní názor. Ne, nemám ráda ani jednoho, což se ovšem dá říct i o Americe.
Zde jsem se tedy musela rozhodovat čistě podle toho, jak se mi během čtení podařilo poznat Americu. A myslím si, že si nakonec vybrala dobře. V tomto ohledu se mnou valná většina souhlasí.

Šepotání: Zach nebo Morfeus

Zde jsem to měla jasné od začátku. Morfeus je vším, co mě na postavě nějakým způsobem zaujme. Zach oproti tomu přesně charakterizuje to, co mě odpudí. I z pohledu většiny vyhrál Morfeus, což mě nijak nepřekvapuje. (Šestnáct hlasů konkurovalo devíti Zachovým.)
Když jsem knihu četla, Zacha jsem vážně nemohla vystát. Nechápala jsem, co se na něm Alysse líbilo. Dnes se na to ale dívám s odstupem a ačkoli jsem se do Morfeuse málem zamilovala sama, Zach se k ní možná hodí.

Páni, to bylo ale těžké! Nikdy mi žádný článek nedal tak zabrat. Víte, co je zajímavé? Ve většině případů prohrál ten dobrák. Nevím, jestli je to dobře nebo špatně... A co říct na závěr? Myslím si, že milostné trojúhelníky mohou být pěkným obohacením děje, když se jim dá uvěřit. Pokud ale autorka stvoří příšernou hlavní hrdinku a do příběhu přidá dva kluky, kteří ji zbožňují, aby jí dodala na přitažlivost, chce se mi kniha okamžitě odhodit.
Všem chci moc poděkovat za spolupráci, díky níž se tento článek mohl stát tím, čím je. Pokud se i vy chcete zapojit do dalších průzkumů, sledujte mě na Instagramu

Komentáře

  1. Já mám třeba milostné trojuhelníky ráda, je to vždy více napínavé. Přijde mi, že bez nich by byla nuda :D Taky píšu blog, budu ráda ráda,když mrkneš i ke mě a zanechás milý komentář :) ♥ www.fitfoodhealthy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý článek a anketa :) Vážně jsi si s tím vyhrála :) Milostné trojúhelníky mi nevadí, když se do knihy hodí a když jsou hrdinové jsou zajímavý :) Ale zase nemusí být v každé knize za každou cenu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti líbí. Takové průzkumy mě vždy moc bavily. :D

      Vymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)