Přeskočit na hlavní obsah

Typy čtenářů

Každý člověk má své jedinečné návyky a zlozvyky. A u čtení to platí dvojnásobně. Někdo není schopen číst více knih zároveň, jiný si knihu zakládá sáčkem od čaje a další - jako třeba já -  u čtení Harryho Pottera vždy pojídá chleba s máslem. Přesto se ale vše dá rozdělit na několik zásadních skupin. Tak proč to nezkusit s knihomoly?

SBĚRATEL

Charakteristika: Tento druh čtenáře je posedlý kvantitou knih. Je mu jedno, zda se mu budou líbit, hlavně, že je má. Knihy jsou pro něj sběratelský předmět, častokrát mu záleží na obálce, jelikož je považuje za věc hodnou obdivu spíše než knihu.
Výskyt: Sběratele nejčastěji naleznete ve výprodejích či v Levných knihách, často si přeje slevové kupony a vyhledává akce.
Silné stránky: Jeho knihovnu mu bude každý obdivovat.
Slabé stránky: Nejspíš se bude brzy stěhovat pod most, jelikož nebude mít peníze na nic jiného (kromě knih).

MANIAK

Charakteristika: Tento čtenář je doslova posedlý čtením. Čte úplně všude a čtení je jeho jedinou aktivitou. Knihu bere všude s sebou, s každým o ní mluví (pokud má ještě s kým) a považuje ji za svého nejlepšího kamaráda.
Výskyt: Tento druh naleznete nejspíše v jeho posteli. A bude obklopen desítkami knih.
Silné stránky: Je nesmírně sečtělý a neexistuje kniha, kterou by nečetl. Nejspíš bude vynikat v diktátech a mít obrovskou slovní zásobu, jelikož přečetl miliony slov.
Slabé stránky: Jeho sociální život je nejspíš zanedbaný.

CHYTROLÍN

Charakteristika: Tento druh čte jen kvůli jedné věci - aby mohl každému udiveně říkat, proč to ještě nikdo nečetl, když on už ano. A přitom knihu dočetl před hodinou.
Výskyt: Vyskytuje se téměř všude, v tomto ohledu nijak nevyčnívá. Vyhledává bezbranné oběti na obyčejných místech, aby je mohl zasypat nepříjemnými dotazy na jejich mozkovou kapacitu.
Silné stránky: Alespoň o něm nikdo nemůže tvrdit, že by celé dny seděl u počítače.
Slabé stránky: Nemá moc přátel.

(NE)ČTENÁŘ

Charakteristika: Má spousty knih, knihy fotí, o knihách mluví, ale nikdy vám neřekne, co se mu líbilo, nelíbilo a proč. On totiž knihy nečte. Tento druh si myslí, že čtení je hrozně cool, takže tvrdí, že čte, ačkoli nečte. Většinou tvrdí, že přečetl neuvěřitelná kvanta knih. (Pozor, nesplést s maniakem!)
Výskyt: Vyhýbá se místům, která jsou jakkoli spojená s knihami, jelikož se bojí odhalení.
Silné stránky: Většinou se jedná o normálního člověka.
Slabé stránky: Tzv. trapasy jsou u těchto jedinců na denním pořádku.

FANOUŠEK

Charakteristika: Je jedno, že viděl polovinu jednoho filmu Harryho Pottera. On je totiž děsný fanoušek a největší potterhead. Zástupci tohoto druhu tráví spousty času projížděním stránek, ze kterých poté nakupují všemožné fanouškovské věci od figurek po ponožky.
Výskyt: Většinou ho naleznete před monitorem, kde se rozplývá nad novou Funko Pop postavičkou.
Silné stránky: No... Má vážně hezké fotky!
Slabé stránky: Porušuje morální zásady všech fandomů, takže na sebe možná přivolá Voldemortův hněv. Za Voldemorta a za chrabrost!

Toto byl jen krátký výčet opravdu podivných skupin. Když nad tím ale přemýšlím, alespoň trochu se některým druhům podobám. Nejvíc se asi vidím v maniakovi. Budu ráda, když se o svůj druh podělíte v komentářích!

Komentáře

  1. Myslela jsem si, že se v některém typu najdu, ale spletla jsem se :D ale ono jde asi o úhel pohledu na věc. Skoro mě až přijde, že tohle jsou takové ty "negativní" typy čtenářů :D ještě by to chtělo nějaký článek o těch normálních xD i když by se ještě dalo polemizovat o tom,co je normální :D ale jinak super článek. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Jako ony tohle jsou fakt extrémy, článek jsem psala v dost ironickém duchu. :D

      Vymazat
    2. chápu :D o těch normálních by stejně byla nuda psát :D Tady se aspoň člověk zasměje :D

      Vymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)