Přeskočit na hlavní obsah

Láska nikdy nevyhrává | Bez srdce

Autor: Marissa Meyer
Překlad: Martina Šímová
Originál: Heartless
Žánr: dívčí romány, young adult, fantasy
Série: Bez srdce (1)
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 416
Další díla autora: Měsíční kroniky


Obávaná Srdcová královna je nyní známou hrozbou celé Říši divů. Jenže dříve to byla jen mladá dívka bez možnosti vlastní volby jménem Catherine. Nyní je Cath dcerou markýze a markýzy z Želví zátoky, takže je od ní mnoho očekáváno. Dívka si ale přeje jediné – otevřít si pekařství a dělat to, co ji baví. Na královském plese potká okouzlujícího Šprýma, který ji okamžitě upoutá. Ale její matka pro ni má jiné plány, chce svou dceru provdat za samotného Krále a navždy jí z hlavy vymanit hloupé nápady. Jenže když jsou ve hře city, ničí srdce není v bezpečí.

***

Kniha mi doma ležela už od Vánoc, ale až teď jsem si na ni udělala čas. Srdcová královna mi vždy připadala hrozně fascinující, takže jsem se vážně těšila na to, až si o ní přečtu něco víc. Navíc mi připadalo téměř ostudné, že jsem od Marissy Meyer nic nečetla, když o ní každý mluví. Takže Bez srdce pro mě byla ideální volbou.
Od začátku jsem věděla, že kniha neskončí dobře, jelikož vím, jak dívčin příběh pokračuje. Když jsem se do čtení pouštěla, stále jsem ale doufala, že na hrdiny čeká šťastný konec.

„Jak často se hrdinství rovná pošetilosti?“
Příběh mě okamžitě okouzlil. Hned, co jsem si přečetla první větu, jsem zjistila, co na této autorce každý vidí. Dokáže vás vtáhnout do děje a nepustí ani po dočtení celé knihy. Často jsem četla dlouho do noci, ale prostě jsem nemohla přestat, jelikož se vždy něco dělo. (Ať už hrdinové bojovali s Tlachapoudem nebo Cath pekla citronový koláč.)
Bála jsem se, že mi bude hlavní hrdinka vadit. Z anotace totiž jasně vyplývá, že se nejspíš bude jednat o vzorovou Mary Sue. Jenže čím dál jsem v příběhu byla, tím těžším se pro mě stalo cítit k ní cokoli jiného než ohromnou lítost. A to, jak ráda pekla, bylo skutečně vidět. Při čtení se vám bude hodit velká vůle, protože s největší pravděpodobností budete mít neustále hlad. Také nesmím opomenout Šprýma, který se stal klasickým idolem všech knihomolek. Charaktery obecně mě opravdu pobavily. Mnozí z vás jistě četli i originální Alenku v kraji divů a určitě i vás potěšily náznaky na onu knihu, kterými byla Bez srdce protkána.

„Ale naděje dělá nemožné možným.“
Autorčin styl psaní mě jednoduše uchvátil. Dlouho jsem nenarazila na někoho, kdo by psal vtipně a čtivě, dokázal mě rozesmát i rozplakat a zároveň jeho kniha měla nějaký smysl. Marissa Meyer tohle všechno splňuje. Přesto jsem měla jisté pochybnosti, jelikož první polovina prakticky o ničem nebyla. Poté se ale něco zlomilo a příběh získal velký spád.
Až po dočtení si uvědomíte, jak propracované je celé dílo. Na začátku je něco, co opomenete, ale ke konci se ukáže, že to bylo ohromně důležité. Srdcová královna má řadu výstředností a v této knize naleznete, proč se vše událo tak, jak se událo.
Mnozí by se mohli domnívat, že se jedná o příběh s klasickým dějem, kdy se vysoce postavená hlavní hrdinka zamiluje do nějakého chudáka, je jí předurčeno vzít si šlechtice, ale její láska překoná všechno na světě. Dám vám radu; Nečekejte očividné. Jelikož zdání, že budete předvídat každý další krok, je opravdu chybné.
Je jen málo příběhů, které mě rozpláčou. Ale nikdy jsem nezažila něco, co by mě tak hrozně rozesmutnilo, až jsem vážně brečet nemohla. Po přečtení jsem jen zírala do prázdna a hledala slzy, které někam zmizely. Tohle je příběh, který vám zlomí srdce a vy budete zoufale toužit po knihách, které se hemží naivitou a klišé prvky, jelikož jinak se prostě nevzpamatujete.

Kniha byla ze začátku moc natažená, to je ale to jediné, co zde vidím u záporů. Příběh měl kouzlo a určitě stojí za přečtení. Po této zkušenosti se velmi těším na další knižní setkání s autorkou této knihy, po které doslova zůstanete bez srdce!

Komentáře

  1. Na Bez srdce se teprve chystám a doufám, že z něj taky budu takhle nadšená :) Vypadá hodně lákavě :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)