Přeskočit na hlavní obsah

Znovu v podsvětě | Město z popela

Autor: Cassandra Clare
Překlad: Eva Maršíková
Originál: City of Ashes
Žánr: dívčí romány, young adult, fantasy
Série: Nástroje smrti (2)
Rok vydání: 201
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 392
Další díla autora: Temné lsti


Clary Frayová si přeje jediné - vrátit svůj život do normálu. Se svým nejlepším kamarádem Simonem, který se pomalu stává něčím víc, se dívá na televizi a snaží se zapomenout na to, že je dcerou lovce stínů na útěku nebo její podivnou lásku k vlastnímu bratrovi. Jenže když už má krev lovců stínů v sobě, tento svět se jí tak snadno nevzdá. Aby Clary dokázala zachránit nejen svou matku, ale taky samu sebe a každého, koho miluje, musí se vydat vstříc Valentýnovi i všem svým obavám.

***

Ačkoli jsem byla z prvního dílu poměrně zklamaná, mám v plánu přečíst celou sérii. Autorku mám totiž opravdu ráda a vím, že na těch pět hvězd prostě má. Už mi to jednou dokázala a musí to dokázat znovu! Přesto jsem měla k této knize poměrně malá očekávání a myslím si, že je to dobře.
Hned prologem si mě kniha získala. Konečně jsem objevila ten styl psaní, kterým se autorka vyznačuje - jemné líčení události, ačkoli se klidně může jednat o drsnou vraždu. Při jeho čtení jsem zapomínala na okolí a plně se soustředila na děj, což je dle mě vážně potřeba.
Do knihy jsem se okamžitě zamilovala a já se jen divila, co to v tom prvním díle Clareová vyváděla, jelikož to bylo oproti tomuhle jako Dvůr trnů a růží se Sněhem nebo popelem. V tomto díle jsem se konečně dostala na zoubek postavám a lépe pochopila jejich chování, navíc mi připadalo, že jsou mnohem vyspělejší. Dokázala jsem se do nich plně vcítit a chápala i ty nejodpornější činy. Kdykoli se mi někdo zprotivil, řekla jsem si, že ke všemu, co dělá, má důvod. Hrdinové v této knize se konečně chovali tak, jak by se chovat měli vzhledem ke svému věku a tomu, že zabíjí démony a jinou havěť, takže v tomto ohledu jsem velice nadšená.
Popisy prostředí a postav byly také zvládnuté velmi dobře, ale našla jsme pár stinných míst, kdy jsem si všímala neuvěřitelného opakování slovesa být, které jsem v jednom odstavci (nijak dlouhém) našla přinejmenším šestkrát. Až na pár chybiček jsem si ale často libovala v nádherných slovních spojeních a líbezných líčeních, kterými Město z popela oplývá.
Příběh se neuvěřitelným tempem vyvinul. Získal takový ten trojrozměrný nádech a vše se mi zdálo mnohem jasnější. Jak už ale u této série bývá zvykem, některé momenty mi hlavu zamotaly tak, že jsem prostě nevěděla, kdo s kým mluví. Natož, abych poznala, o čem se baví. Naštěstí jsem neobjevila další okamžik, kdy někomu řeknete lež, nahradíte ji další lží, o které řeknete, že se jedná o pravdu, a potom se přidá další varianta. Ačkoli musím uznat, že jsem viděla, jak to tam cpala.
Všimla jsem si ale, že autorka zde ještě není tolik rozepsaná v bojových scénách. Často jsem se u toho nudila, což je rozhodně špatně. Když visí život hlavního hrdiny na vlásku, měla bych u čtení skákat po posteli a samou hrůzou neschopna mrkat provolávat, že jestli se mu něco stane, postarám se o odplatu. Musím ale zase pochválit, že když se do toho Cassandra pořádně opře, nenudím se ani u čtyřsetstránkového popisu mazání chleba.
V některých momentech mi kniha připadala jako kvalitnější převyprávění prvního dílu, jelikož zápletka se mi zdála v mnoha ohledech celkem podobná. Nemůžu ale soudit jen podle toho, jelikož tento díl opravdu je kvalitnější a autorka přidala hromadu prvků, kterými děj oživila.
Kdybych nebyla tak nadšená z neuvěřitelného posunu dopředu, nejspíš bych se na knihu dívala jinak. Momentálně ale musím dát čtyři hvězdy s tím, že se vážně hodně přemáhám, abych nezamaskovala všechny zápory a nepřidala tu pátou hvězdu. Věřím ale, že jedno z měst si plný počet určitě zaslouží.

Komentáře

  1. Celkem mě tato série zajímá, už nějakou dobu přemýšlím o tom, že si ji přečtu. Moc hezká recenze:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Hlavně musíš překousnout ten první díl, pak už je to mnohem lepší. :)

      Vymazat
  2. O téhle sérii furt přemýšlím, ale asi jí dám šanci, snad mě první díl příliš neodradí. :-D Krásná recenze. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! :) Nejlepší recept na to, aby tě první díl neodradil od čtení dalších, je koupit rovnou celou sérii. Bude ti líto knihy nečíst, když za ně vyhodíš tolik peněz. :D

      Vymazat
  3. Já četla první díl asi v létě a možná, že dám šanci druhému jinak opravdu povedená recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! :) Určitě mu šanci dej, autorka mnohé vylepšila. :)

      Vymazat
  4. Sérii mám celou přečtenou a líbila se mi. Celkově styl psaní Cassandry Clare mám ráda :)

    everyday-lifecz.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě taky, hlavně jsem se zamilovala do Pekelných strojů. :)

      Vymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)