Přeskočit na hlavní obsah

Všechny báchorky jsou pravdivé | Město z kostí

Autor: Cassandra Clare
Překlad: Eva Maršíková
Originál: City of Bones
Žánr: dívčí romány, young adult, fantasy
Série: Nástroje smrti (1)
Rok vydání: 2013 
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 416
Další díla autora: Temné lsti



Clary Frayová je obyčejnou patnáctiletou dívkou. Nebo si to alespoň myslela do chvíle, kdy tajemní muži odvedli její matku, v bytě, kde vyrůstala, se to hemžilo Zkázonoši a Zavrženými a byla nucena opustit vše, čemu kdy věřila. Vhozena do víru událostí si není jistá naprosto ničím a svět lovců stínů se jí vůbec nezamlouvá. Bude ale schopna zachránit svou matku, když se její srdce rozhodlo zamilovat?

***

Nejprve jsem zhlédla film, který u mě zaznamenal velký úspěch. Kvůli tomu jsem si řekla, že se na knihu zkrátka musím kouknout. Později jsem zjistila, že ji napsala Cassandra Clareová a díky mým zkušenostem s Pekelnými stroji jsem si to nemohla nechat ujít. Plusem navíc byla moc hezká obálka, která se od prvního vydání velice zlepšila.
Když jsem se do knihy začetla, měla jsem celkem smíšené pocity. Všechno bylo hrozně uspěchané, neuspořádané a zmatené. Navíc mi ihned došla krutá pravda o této knize - zde asi nebude hlavní náplní fantasy. Kniha začíná scénou z démonického klubu a... Řekněme, že knížce někdy neuškodí, když nás do sebe pomalu vtáhne klidným začátkem.
Ať jsem hledala sebevíc, nebyla jsem schopna najít autorčin styl psaní, který mě u Pekelných strojů tolik zaujal. Kdybych to měla přirovnat k nějakým zvířatům, Pekelné stroje by byly motýlem a Nástroje smrti asi hrochem nebo tyranosaurem. Musím ale přihlédnout k tomu, že tato kniha je podstatně starší, překládána někým jiným a je z jiné doby, takže bych si měla na odlišný styl psaní asi zvyknout.
Nicméně kdybych neměla s čím srovnávat a nevěděla, že to autorka dokáže lépe, byla bych spokojená. Opět jsem si vše dokázala představit a musím říct, že se kniha četla vážně lehce a svižně, jelikož Clareová použila modernější jazyk. O napětí nebyla nouze a někdy jsem se i bavila, dokonce jsem se párkrát zasmála, ale nemůžu si pomoct a knihu musím srovnávat.
Bože, co to zase vyváděla s postavami? Mně milostný trojúhelník nevadí, ale musí se do knihy hodit. Sem se nehodí. Vážně ne. Ačkoli miluji ironické a sarkastické charaktery, Jace prostě nemůžu vystát, Isabella se chová jako velice jednoduchá holka, které ještě nebylo třináct, a Clary je prostě nesnesitelná. Jsem spokojená s Magnusem, toho mi nezoškliví zkrátka nic, ale Simon s Alekem se taky dali vydržet. Kromě pár vyvolených jsem jejich chování zkrátka nechápala. Nedokázala jsem vystát ani dialogy mezi nimi. Navíc nechápu, jak můžu mít tak rozporuplné názory na jednoho člověka v knize, ve filmu a v seriálu.
Svět, ve kterém se kniha odehrává, se mi moc líbí. Je zajímavé, jak pojala nám známé věci, ale vytvořila jim novou kulturu a nová pravidla. Někdy se mi ale vše zdálo trochu předimenzované.
Je škoda, že jsem nejdříve viděla film, jelikož jel přesně podle knihy a já se nedočkala žádného překvapení. Díky lehkému čtení se ale kniha pěkně četla a stránky rychle ubíhaly. Některé momenty se mi přesto zalíbily a já už si začala říkat, že to s knihou nebude zase tak hrozné. Jenže poté přišel závěr a nemýlila jsem se - ten konec byl prostě strašlivý.
Když čtu nějakou knihu, nesnáším, když někdo oživí postavu, aby ji mohl zabít. To je jako říct někomu, že je v šuplíku poslední sušenka, aby ji pak sám mohl sníst. Autorka nám během čtení podložila spoustu různých teorií, které následně vyvracela, ale s každým dalším pokusem o změnu se mi vše zdálo až moc strojené a celkem nepravděpodobné. Prostě jsem tomu nevěřila.
Když si po sobě recenzi čtu, vidím v té knize snad ještě více chyb. Přesto ale tomuto dílu nemohu popřít zajímavý svět, čtivost ani pár dobrých postav. Kdybych si nejdříve přečetla tuto knihu a až poté se vrhla na Pekelné stroje, možná bych se na dílo dívala jinak, ale v tomto případě jsem prostě zklamaná. Knize dávám tři hvězdy a upřímně doufám, že další díly budou lepší a lepší.

Komentáře

  1. Tuhle sérii mám strašně ráda, celkově knihy od Cassandry Clare. Zamilovala jsem se i do seriálu Shadowhunters, je úžasný. Jasně jsou tam hodně velké změny oproti knize nebo filmu, ale je boží :) Film se mi taky líbil, jen výběr herců mi moc neseděl, jediná Clary byla fajn. A škoda taky, že nenatočili všechny díly.

    everyday-lifecz.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď čtu druhý díl a vypadá to, že by mohl být lepší. Seriál taky plánuji. S těmi filmy s tebou souhlasím, mohlo to být zajímavé. :)

      Vymazat
  2. Tahle serie patří mezi moje oblíbené spolu s např. Percy Jacksonem nebo jeho pokračováním Bohové Olympu :) k NS mě přivedla asi před 2 lety kamarádka a naprosto mě to vtáhlo do děje. Bohužel filmové zpracování Města z kostí byla jedna velká katastrofa :/

    DL ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se zase více líbil film. Ale momentálně čtu druhý díl a myslím, že dopadne lépe. :)

      Vymazat
  3. Podle mě jsi to dobře vystihla ,nic bych tam asi nemenila a ani Já sama bych to tak dobře nenapsala .Na tebe jsem narazila náhodou a jsem ráda že jsem narazila na tebe a na nikoho jiného,protože už díky tobě vím ktere knížky si budu chtít určitě precist.Jseš jedna z mála ktera me fascinuje a ja si vazim jenom opravdových lidi jako jsi ty.Ty totiž neřekneš Všechno co tam bude tim pádem mě donutits si to přečíst abych věděla celý příběh.Piš jen tak dal ať mohu úžasného člověka jako jsi ty obdivovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, moc děkuji. Jsem ráda, že se ti recenze líbila. :)

      Vymazat
  4. První díl jsem četla, protože mě k tomu přitáhl film, ale k ostatním jsem se ještě nedostala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teď čtu druhý díl a vypadá to, že bude lepší. :)

      Vymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)