Přeskočit na hlavní obsah

Pekelné stroje nic nezastaví | Mechanická princezna

Autor: Cassandra Clare
Překlad: Lenka Faltejsková
Originál: Clockwork Princess
Žánr: dívčí romány, young adult, fantasy
Série: Pekelné stroje (3)
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Yoli
Počet stran: 432
Další díla autora: Nástroje smrti


V londýnském Institutu se schyluje ke svatbě. Jenže Tessa Grayová si stále není jistá, na kterou stranu ji její srdce táhne. Cecily se připravuje na výcvik lovce stínů a zatímco se všichni chystají na nejhorší, do hry se zaplétá stále více citů. Mortmainovy pekelné stroje jsou hrozivější a opravdovější a Tessa si brzy uvědomí, že vyhrát tuto válku bude těžší, než si kdy myslela. Jeho cíl je u konce a jediné, co ke zkáze lovců stínů potřebuje, je ona.

***

Mechanická princezna je posledním dílem velkolepé trilogie ze světa lovců stínů. Dlouho jsem přemýšlela, jak tuto knihu uvést, ale vážně na tom, jak jsem se k ní dostala, nic zajímavého není. Zkrátka jsem musela číst dál a jsem moc ráda, že jsem měla tento díl po ruce hned po skončení toho předchozího. 
Příběh začíná velice zajímavě. Události, které se tam odehrávají, jsou tak napínavé, že prostě musíte číst dál. Z knihy jsem prostě byla nadšená od samého začátku. Jeden název kapitoly mě dokonce upřímně pobavil, což není zrovna samozřejmostí. A ačkoli si myslím, že byla napsána opravdu zdlouhavě, vůbec mi to v této knize nevadilo.
Hned na začátku knihy se opět objeví autorčin skvělý styl popisování. Ona zkrátka dokonale vykresluje situace a při čtení se nikdy nenudíte. Když mě kniha vážně nebaví, ale chci ji dočíst, čtu většinou hlavně dialogy, ale tady bych to nikdy nedopustila.
Jedná se o závěrečný díl, který byl velice napěchován emocemi. A o to se postaraly především perfektně zvládnuté postavy. Jejich charaktery dokreslovaly dějovou linku a vážně báječně se vyvíjely. Některé postavy mě překvapily, jiné zůstaly stejné, ale všechny byly pro příběh životně důležité. Někdy mi ovšem připadalo, že autorka chtěla vše moc romantizovat a do knihy přimíchala zbytečně moc vztahů.
Kniha se zdá být užší, než jsou oba předchozí díly, ale naopak má o mnoho více stránek. Což se na ději ovšem nijak nepodepisuje. Jde neuvěřitelným tempem dopředu a každou chvíli se něco děje. Nemyslete si, že dá Clareová chvilku klidu vašim oblíbeným postavám. Jakmile si mohou konečně něco vyjasnit, rychle tam šupne bitvu, Mortmaina nebo alespoň jeden mechanický stroj.
Jak kniha postupuje do finále, vše je hrozně zamotané. Jelikož jsem knihu četla podruhé, už mi bylo vše jasnější, ale po prvním přečtení jsem byla celkem zmatená. Ovšem i přes všechny krkolomné zápletky do sebe vše hezky zapadá.
Konec byl naprosto epický. Vše jsem si dokázala báječně představit a při čtení jsem si vážně říkala, že autorka prostě umí psát. Ty popisy prostředí, emoce, vše mi připadalo dokonalé. Už jsem si říkala, že tomu dám těch pět hvězd a zapomenu díky tomu i na jistou přeslazenost celé knihy. Jenže pak přišel epilog...
A to byla katastrofa. Celá série se může pyšnit originalitou, napětím a dokonalým příběhem, ale ten epilog to zkrátka celé zkazil. Během pár stránek shrnula spoustu let a bylo to takové neslané, nemastné, celý dojem to jen zkazilo. Myslím si, že autorka by udělala lépe, kdyby epilog prostě vynechala a skončilo to poslední kapitolou.
Kniha se mi moc líbila, ale ten epilog mi celkový dojem bohužel hodně zkazil. Kvůli tomu musím jednu hvězdu strhnout, ale i tak ji hodnotím velice kladně. Těším se na další knihy od této autorky a doufám, že je budu moci ohodnotit plným počtem, jelikož vím, že na to Clareová má.

Komentáře

  1. Moc hezky napsaná recenze! A tato knížka vypadá opravdu zajímavě, díky za tip :D

    Nekonečná knihovna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Budu ráda, když koukneš i na recenze na minulé díly. :)

      Vymazat
  2. Mně ten epilog zase strašně zlomil srdce (spíš ho zmuchlal do kuličky a hodil z okna), protože to bylo spíš citový vydírání - a dalo by se to podat trochu citlivějším způsobem. SPOILER: Ale celou dobu jsem vlastně spíš fandila Jemovi (i když byl Will zlatíčko), takže jsem za něj vlastně byla ráda. :D Takže ve výsledku epilog dost dobrý, naopak se mi moc nelíbilo to rozuzlení, protože mi přišlo takový neslaný nemastný a hrozně zmatený...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla celou dobu s Willem. :D Jem mi přišel prostě moc dokonalý... :)

      Vymazat
  3. No co si ja tak pamatam, kamaratka mi o tom hovorila(ja osobne som necitala)uz davnejsie, velmi chvalila seriu Mesto kosti atd., pri tejto serii uz tvrdila,ze s kazdou dalsou knihou klesa zaujimavost a uroven deja. Ale mozno mala len zly den😂
    Kazdopadne som sa davnejsie zapozerala do serialu Shadows hunters, teda dost velky pruser ohladom postav a pribehu ci efektov, ale celkom GP, po case, ked si clovek zvykne 😀( ja osobne uz na YA lit. velmi nie som)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase dnes vydala celkem nechvalnou recenzi na Město z kostí... :D Každý na to má holt jiný názor. :)

      Vymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)