Přeskočit na hlavní obsah

Nic není bez kazu | Město padlých andělů

Autor: Cassandra Clare
Překlad: Eva Maršíková
Originál: City of Fallen Angels
Žánr: dívčí romány, young adult, fantasy
Série: Nástroje smrti (4)
Rok vydání: 2014 
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 384
Další díla autora: Temné lsti


Valentýn je mrtvý, válka skončila a mezi lovci stínů i podsvěťany konečně vládne klid a mír. Clary chodí s Jacem, Jocelyn se připravuje na svatbu s Lukem a vše je tak, jak to vždy mělo být. Jenže klidná éra má brzy skončit. Někdo vraždí bývalé členy Kruhu a to je jen zlomek problémů, které se na všechny valí. Clary se zoufale snaží přiblížit Jaceovi, který jí je stále vzdálenější, ale když začnou z hrobů vylézat mrtví a zapomenutí, bude rozhodnuta vzít věci opět do svých rukou.

***

Po přečtení předchozího dílu jsem vážně nevěděla, co mám od Města padlých andělů čekat. Skončilo to neuvěřitelně uzavřeně a já se velice bála, že autorka chce jen pokračovat ve velice úspěšné sérii, aby získala více peněz. Jsem velmi ráda, když můžu říct, že tomu tak není.
O neuvěřitelné čtivosti asi vypovídá i to, že jsem ji měla během tří dnů přečtenou. Z knihy jsem se prostě nemohla dostat a čím déle jsem četla, tím více jsem se do spárů tohoto skvostu zamotala.
Ačkoli mi ze začátku připadalo, že kniha vlastně o ničem není, vůbec mi to nevadilo. Byla neuvěřitelně čtivá. Každou stránku jsem doslova hltala a prostě jsem se nemohla odtrhnout!
Díky mému nadšení jste asi poznali, že autorčin úžasný styl se nezhoršil - možná právě naopak. Město padlých andělů mi konečně dalo ten pocit, kdy jsem si řekla, že vím, proč tuto autorku tak zbožňuji.
Ohledně postav tu ale mám jednu výtku. Je to asi spíše můj osobní pocit, ale neuvěřitelně mi vadí, jak se změnil Simonův charakter. Já vím, že když je člověk upír, asi se trochu změní, ale nechápu, jak se z nesmělého kluka mohlo stát... No to, co se z něj stalo.
Líbí se mi, že autorka dává mnohem větší prostor i postavám, které nejsou tak důležité. (Sice bych ocenila ještě více částí s Magnusem, ale na to má ještě dva díly.) Taky mě neuvěřitelně potěšilo, jak zde začala propojovat i minulost, která vlastně byla současností v Pekelných strojích. Hrozně mě pobavilo, když jsem si uvědomila, že ten, kdo tu trilogii nečetl, vlastně vůbec netuší, proč se to všechno děje.
Zhruba v polovině knihy se z díla, které sice bylo úžasně, nicméně mi nic nového nedalo, stala fakt napínavá kniha. Já se vážně bála, tohle nebudu popírat. Když se dělo něco nebezpečného, musela jsem po chvílích zavírat knihu a ujišťovat se, že tohle vážně není skutečné. Bála jsem se o hrdiny, které jsem si zamilovala, ale i o ty, co mi úplně nesedli.
Pozastavuji se ovšem nad tím, proč se díl jmenuje právě Město padlých andělů. U předchozích dílů mi to bylo jasné, ale tady to nějak nechápu. (Takže budu ráda za vysvětlení v komentářích.)
Clareová skvěle nastínila zápletku pro další dva díly a já věřím, že budou ještě lepší - pokud to ovšem jde. Po přečtení poslední věty jsem nedokázala nic jiného, než na knihu zírat a říkat si, co to sakra provedla!
Neuvěřitelně se těším na další díl a musím hodnotit plným počtem hvězd. Kniha mě opravdu zasáhla a já jen doufám, že nejsem nadšená příliš, abych poté musela být zklamaná z dalších dílů. Přesto se ale ve většině knihy nic nedělo, takže dávám hezké čtyři hvězdy.

Komentáře

  1. Moc hezká recenze :) Sérii Nástroje smrti už mám celou přečtenou a fakt se mi líbila. Zrovna čtu Pekelné stroje :) Tak mi některé souvislosti snad konečně dojdou :D

    everyday-lifecz.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)