Přeskočit na hlavní obsah

Mé oblíbené knižní světy

Zdravím všechny milovníky fantasy!
Jakožto velký fanoušek vymyšlených světů jsem si tento nápad nemohla nechat jen tak odfouknout z dosahu. Knih je hrozně moc a různých vesmírů, zemí, států, vesniček, které obsahují... Ale které čarovné světy si ukradly mé srdce?

SVĚT PLNÝ KOUZEL, MAGIE A KOŠŤAT

Hádáte správně, svět, ve kterém prožívá Harry Potter se svými přáteli velká dobrodružství, je mým nejoblíbenějším místem. Ráda se pomocí knih dostávám do různých zákoutí Příčné ulice, Prasinek nebo třeba Bradavic. Rowlingová dokázala vymyslet fungující komunitu, kde do sebe vše zapadá. Když o tom čtete, nemůžete uvěřit, že to není skutečné. Magie se dá vyždímat z každého milimetru těchto nápadů a já to zde miluji.

SVĚT ZAPLNĚNÝ VÍLAMI

Na druhém místě se umístil Prythian, kde se říše smrtelníků střídá se světem lidí. Víly zde žijí na různých dvorech a celá jejich podstata je naprosto kouzelná. Už jen ten nápad - žádná sladká stvoření, žádní malí šotci, ale okouzlující zabijáci s děsivou kulturou. Tento svět je prostě tak originální, že ho nejde nemilovat.

SVĚT S ABSOLUTISTICKÝM ST. GERMAINEM

V Londýně, naprosto normálním městě, se skrývá tajemná lóže plná prapodivných lidí. A pár z nich umí dokonce cestovat časem. Knihy od K. Gierové miluji a Drahokamy mají nejen skvělý příběh, ale taky jsou knihami v dokonale fungujícím světě plném pravého lidství. Jde zde vidět touha po moci i pravá láska. Já to prostě miluji.

SVĚT KRUTOSTI A HER 

V Hladových hrách vás rozhodně neprovází štěstěna. Tento krutý svět je asi nejreálnější ze všech, které jsem zde jmenovala či jmenuji. Ukazuje totiž pravou lidskou podstatu a při tom, co se právě děje, se možná Hunger Games brzy nebude řadit do literatury science fiction. 

SVĚT OBYČEJNÝCH LIDÍ S NEOBYČEJNÝMI SCHOPNOSTMI

Ravka, Nová země... Svět stvořený Leigh Bardugo je velice krásný. Ačkoli jsem z něj četla jen Šest vran, viděla jsem toho z něj spoustu. Pohostinné přístavy i mrazivou pustinu u Ledového paláce. Grišové jsou něčím naprosto novým, jedná se o něco jako čaroděje, avšak s naprosto jinými pravidly. To na tomto světě oceňuji asi nejvíce - velkou originalitu.

Tyto světy patří mezi mé nejoblíbenější. Mám na nich ráda různé věci, ale všechny spojuje má láska k nim. Jaké fiktivní říše preferujete vy? Budu ráda, když mi o nich napíšete v komentářích!

Komentáře

  1. Harry, Dvůr i Hunger Games - SOUHLAS! :-)
    Harry je klasika a je geniální a už skoro až reálný. :-D Prythian si mě získal tenhle měsíc, ale náš vztah je opravdu hluboký...:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu tobě i Prythianu držet palce, ať vám to dlouho vydrží. :D

      Vymazat
  2. Tak samozřejmě svět Harryho Pottera prostě vede. Já osobně ještě miluju Středozem, Tolkien byl prostě génius. Ale je fakt, že do Bradavic se vydávám mnohem častěji, než do Kraje...Harry vede.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Středozem znám zatím jen z filmů, takže jsem to do článku nechtěla zapojovat, ale je to úžasné místo. :)

      Vymazat
  3. Tak za mě jednoznačně Hunger games a Dvůr - to jsou dvě moje nejoblíbenější série vůbec. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde vidět, že jsem poukázala na celkem oblíbené světy. :D

      Vymazat
  4. Já mám v srdíčku Harryho! :) Je bezkonkurenční.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak bezesporu nejvíce miluji svět Harryho Pottera! :) Dál mě naprosto pohltila Středozemě z Pána prstenů a Zápodozemí ze Hry o trůny, ovšem v těch bych se na rozdíl od světa Rowlingové ocitnout nechtěla, většina lidí tam moc dlouho nepřežije :D
    Prythian je také fajn a myslím, že by se mi líbilo například i v Narnii! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvůj komentář mě snad konečně rozhoupe si tyto fantasy klasiky (jestli to tak můžu nazvat) přečíst. Narnie, Hobit, Pán prstenů... To vše si chci už hrozně dlouho přečíst, ale jaksi se mi to pořád nedaří. :D

      Vymazat
  6. U mna rozhodne krajina vytvorená Sapkowskim - zem Zaklínača Geralta, to už hej, Tolkien ma osobne ako autor veľmi neberie, Zaklínač je srdcovka z oblasti fantasy, prevažne pre starších, nakoľko je tam obsiahnutých aj veľa nadávok, cynického humoru a aj dosť erotiky, skrátka také pokročilé fantasy na druhú😂😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Zaklínače si ještě pár let počkám. :D Ovšem rozhodně tuto fantasy klasiku taky nemůžu vynechat. :D

      Vymazat
  7. Skoro všechny příběhy též miluji ale přeci jen o trochu vede Percy Jackson než Harry.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba Percyho nemám ráda vůbec. (Svět celkem fajn, ale kniha je fakt hrozná. :D)

      Vymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)