Přeskočit na hlavní obsah

Rozdělení young adult knih

Zdravím všechny zájemce o nový pohled na knižní svět!
Ve světě young adult literatury se už nějaký ten pátek pohybuji, takže jsem si řekla, že by nebylo špatné podělit se s vámi o takové malé zaškatulkování, kam po přečtení zařadím každou knihu. Ačkoli tuto četbu miluji, musím se nad tím pousmát, jelikož jsou vlastně všechny YA skoro stejné. Varuji vás předem, po přečtení tohoto článku možná ztratíte iluze o knihách pro náctileté...

NEMOCI, POSTIŽENÍ, ÚRAZY, ŠIKANA

Všimli jste si, že v poslední době se to jen hemží různými knihami, kde autoři lákají na smutná témata? Ve spoustě případů se jedná o někoho, kdo o tom maximálně slyšel (nebo mi to tak z jejich vyprávění připadá). Je zázrak najít na dnešním trhu knihu, která vypráví o šťastné dívce, která se zamiluje do šťastného chlapce, ani jeden z nich není nemocný, nikdo nikoho nešikanuje a nezaplete se do toho nějaká porucha. Já vím, že by to bylo asi dost nereálné, ale zase by tam nebyla taková dávka ohranosti. Do této kategorie jdou zařadit třeba Hvězdy nám nepřály či má oblíbená Jediná vzpomínka Flory Banksové.

JSEM ÚŽASNÁ A VŠECHNO UMÍM

Taky vám připadá, že si spousta spisovatelů léčí své komplexy ve svých knihách? Nevadí, že neumíte kreslit! Napište knihu, dejte hrdince vše své dobré vlastnosti a přidejte ty, co postrádáte, ať stvoříte druhého Supermana! Možná jsem to trošku přehnala, ale vážně mi připadá, že spousta našich oblíbených hrdinů je zkrátka výsledkem nějakého dotazníku o tom, jak stvořit nejúžasnějšího člověka na všech planetách ve vesmíru. Pokud byste si sem sami nikoho nepřiřadili, uvedu zde takovou Americu či Katniss.

JEDEN KLUK MI NESTAČÍ

My obyčejní lidé si musíme vystačit jednou desetinou potencionálního přítele či potencionální přítelkyně, jelikož minimálně dva nám vždy zabere nějaká ta hrdinka z young adult knížky. Jistě víte, že nyní mluvím o nechvalně proslulých milostných trojúhelnících. Mně osobně tato škatulka tolik nevadí, ale musí být podaná dobře. Autoři ovšem určitě musí tušit o té většině čtenářů, která společně plánuje jejich masové upálení, tak proč to stále dělají? Myslím si, že ačkoli to téměř nikdo nepřizná, spousta lidí má prostě někdy chuť oddechnout si u neuvěřitelné knihy plné dokonalých lidí a minimálně pěti kluků zakoukaných do hlavní hrdinky. Je to zkrátka takový naprostý oddych od reality. Možná i větší než pořádné sci-fi. Takže pokud máte chuť na milostný trojúhelník, přečtěte si Hunger Games, Selekci (zde je to minimálně pětiúhelník), Pekelné stroje, Šepotání... Je kniha, kde toto vlastně nenajdeme?

PŘEVYPRÁVĚNÍ

Proč se snažit a vymyslet něco originálního? Vždyť teď letí staré příběhy s novým obalem a trochu pozměněným dějem! Já samozřejmě retellingy miluji, ale přesto mi to připadá trochu neuctivé k předlohám. Gaston Leroux si dal takovou práci při vymýšlení Fantoma opery a A. G. Howard přijde, domyslí duše a aury a má novou knihu. Jen se neschovávej, S. J. Maas, platí to i o tobě!

FANTASY SVĚTY POSTRÁDAJÍCÍ LOGIKU

Řekla bych, že fantasy je jeden z nejpopulárnějších žánrů. Stačí, když se kouknete na knižní novinky. Samé fantasy! Ale vymyslet originální příběh s fungujícím světem, to je panečku oříšek. Myslím si, že spousta těchto knih má sice super nápad, autor čtivě píše a postavy můžou být taky super sympatické, ale když svět nemá řád, jaksi to skřípe. V těchto případech se většinou chytáte za hlavu a s nutkáním dát knihu pečlivě do police (jelikož to je pořád kniha a ublížit jí je nemyslitelné) se ptáte na jednu věc; Proč?

NEMARYSUEOVSKÁ LÁSKA S JEDNOU POSTAVOU VE VLASTNÍM FUNGUJÍCÍM SVĚTĚ 

Těchto knih je věru málo. Ale přesto existují. Sem musím zařadit třeba mé milované Drahokamy či Stříbrné knihy, jelikož toto jsou královny! Jinak si myslím, že název této podivné kategorie asi vypovídá o všem...

Tímto článkem jsem rozhodně nechtěla nikoho a nic urazit nebo rozezlít. Jen jsem se zkrátka potřebovala vypsat z mého stálého traumatu po knize Sníh nebo popel, kde mimochodem svět nefunguje, hrdinka dokáže vše a nechybí ani milostný trojúhelník. Přesto ale YA knihy miluji a je fajn si utéct od každodenních problému do těchto nereálných vizí.

Je tu skupina, co vám chybí? A jak se na toto škatulkování koukáte vy? Budu ráda, když se se mnou podělíte v komentářích!

Komentáře

  1. Musím s tebou souhlasit naprosto skoro ze vším, jen jsem nepochopila, co myslíš posledním tématem. Zajímavý nápad na článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Tím posledním myslím jednu dvacetinu těchto knih, které neobsahují ohraná témata. :)

      Vymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)