Přeskočit na hlavní obsah

Mechanické stroje ovládají Londýn | Mechanický anděl

Autor: Cassandra Clare
Překlad: Lenka Faltejsková
Originál: Clockwork Prince
Žánr: dívčí romány, young adult, fantasy
Série: Pekelné stroje (1)
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Yoli
Počet stran: 392
Další díla autora: Nástroje smrti


Tessa Grayová jede po smrti tety, která se o ni starala, do Londýna za svým bratrem. Na nábřeží na ni ale čeká kočár s dvěma podivnými ženami, kterým se přezdívá Temné sestry. Se lživou představou, že je za ní posílá její bratr, s nimi jede do Temného domu, kde na ni ale čeká jen mučení. Obě ženy ji nutí používat svou schopnost, o které ale doposud ani netušila. Unesená tajemným lovcem stínů se ocitá na počátku války mezi dvěma světy a zjišťuje, že svět, který pro ni dosud neexistoval, je jí daleko bližší, než by si kdy myslela. 

***

Ke knize jsem se dostala už v roce jejího vydání, kdy jsem ji dostala od babičky k svátku. Po prvním přečtení mě vůbec nezaujala a stala se tak jednou z knih, které jsem nedočetla. Poté jsem o rok později byla nemocná a přečetla si ji znovu - s daleko větším úspěchem. A jsem ráda, že se ani po třetím přečtení můj názor na ni vesměs nezměnil. 
Příběh začíná naprosto fascinujícím prologem, který vás hned první větou naprosto dokonale uvede do světa stínů. Prolog je velice důležitý a tady je zvládnut bravurně.
Autorce bych jednou chtěla pogratulovat. Nejenže stvořila Willa, se kterým mimochodem plánuji svatbu na květen, ale navíc mi zde nevadila hlavní hrdinka. A byla to knihomolka! (Běž se vycpat, Meiro, knihomolové vládnou světu!) Její charakter mě opravdu uchvátil. Byla statečná, ale ne tím typickým způsobem, který už všichni tak nesnášíme. Co mě ale uchvátilo zaručeně nejvíc, byla minulost některých postav, která po malých vláknech rozvíjela děj. Obzvlášť se mi líbila Jessamine, která sice chtěla být něžnou ženou, ale nedokázala skrýt podstatu lovce stínů. Knize opravdu svědčí i to, že hlavní hrdinka není klasickou vyvolenou vhozenou do víru událostí.
Charakteristiky byly zvládnutý taktéž skvěle, místa jsem si dokázala naprosto živě představit. Jediné, co mi tam v tomto ohledu vadilo, byla přemíra názvů ulic a různých částí města, které hrdinové navštívili. Bylo to, jako kdyby chtěla Clareová dokázat, že i jako obyvatel jiné země nebyla líná nastudovat Londýn. Zkrátka mě to rušilo od jinak nádherných popisů.
Příběh se mi moc líbil. Jedná se o něco úplně jiného a atmosféra viktoriánského Londýna vše skvěle a autenticky doplňovala. Navíc musím podotknout, že autorka se skvěle vžila do té doby i prostřednictvím dialogů, které opravdu dokázala napsat přesvědčivě.
Celý příběh byl moc originální. Autorka vymyslela dokonalý svět, který sice obsahuje ohrané prvky, avšak na knize se to nijak nepodepisuje. Vše do sebe perfektně navazuje a vy nesmíte vynechat ani jedno slovo, jelikož i malý detail se později stane důležitým.
Kniha je celkem složitě psána, což mi ale vůbec nevadí, jelikož právě toto mě na ní tolik očarovalo. Strašně se mi líbí, když vidím rozdíl mezi touto knihou a Magisteriem (spoluautorkou je Holly Black), jelikož teprve zde se naplno projevil autorčin obrovský talent.
Tuto knihu bych určitě označila jako kvalitní fantasy, ale i tak se zde našli nějaké chybky. S čistým srdcem proto můžu dílo ohodnotit čtyřmi hvězdami a uvidíme, zda se další díly vyšplhají výš.


Komentáře

  1. Moc pěkná recenze :) Já celkem dlouho této autorce moc nevěřila, ale teď jsem četla Paní půlnoci a jsem nadšená .:) Takže určitě plánuji i tuhle sérii :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četla jsem Paní půlnoci, četla jsem i Nástroje smrti a Pekelné stroje jsou rozhodně nejlepší. :) Moc děkuji!

      Vymazat
  2. Cassie prostě umí - doufám, že se ti budě líbit i zbytek série. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)