Přeskočit na hlavní obsah

Jak jsem se dostala k prvnímu recenznímu výtisku?

Každý knižní bloger po tom touží a každý ví, o co se jedná. Recenzní výtisk... kniha, která se dostane jen za napsání recenze. Nemyslím si, že jsem nějak moc zkušená, abych vás ohledně tohoto tématu poučovala, ale musela jsem napsat článek ohledně toho, jak jsem se k němu dostala já.
Když jsem s blogem začínala, nevěděla jsem, o co se jedná. A když jsem to zjistila, přišlo mi to skvělé. Jenže jsem zatím nevydala žádnou recenzi, se kterou bych byla trošku spokojená a navíc jsem je nevydávala pravidelně. Byla jsem v knižní komunitě krátce, takže jsem si řekla, že nebudu zkoušet nikam psát. Proč taky?
Po zhruba dvouměsících blogování jsem sice věděla, o co se jedná, ale nijak mě to nezajímalo. Recenze jsem nevydávala pravidelně a byla jsem ráda, že jsem stihla jednu za měsíc. Skoro nic se tedy od začátku nezměnilo.
Jenže v prosinci se ve mně něco zlomilo a mě začalo recenzování najednou strašně bavit. Dokonce víc, než další články o knihách - recenze se zkrátka staly mou prioritou. Ty starší jsem upravila do přijatelného stavu (vzhledově, obsahově jsem je nechala, abych viděla svůj pokrok - ovšem můj styl se opět změnil, takže staré recenze jsem nechala tak, jak jsou) a nakonec začala pročítat návody o tom, jak vlastně takový email do nakladatelství psát.
Byl konec prosince, měla jsem prázdniny a řekla jsem si, proč to nezkusit. Napsala jsem email jednomu z mých oblíbených knihkupectvích a čekala a čekala...
Až mi od nich přišla odpověď. Nikdo, kdo tohle nezažil, si nedokáže představit, jak jsem se cítila. Bála jsem se email otevřít, ale zároveň strašně doufala, že už ho budu mít přečtený. Byla jsem natěšená, ale zároveň jsem se bála. Přemluvila jsem se ke kliknutí a čím více jsem četla, tím byl můj úsměv větší. Ano! Opravdu mi jeden recenzní výtisk pošlou! 
U spolupráce s megaknihami mě hrozně zaujalo to, že se snaží vyhovět co nejvíce přijatelným zájemcům, aby dostalo možnost co nejvíce lidí. Napsali mi, že mi zdarma jednu knihu pošlou a ať jim napíšu adresu a samozřejmě odkaz na ono dílo. Slečny Hanka a Lenka, které věci s blogery organizují, navíc zněly moc mile a hned mi nabídli, že si budeme tykat. Celý email na mě celkově úžasně působil. Okamžitě jsem jim odepsala a čekala na jejich odpověď. Čekání je na tom celém nejhorší.
Odpověděli mi, že mi přijde SMS, jakmile knihu pošlou, takže následovalo kontrolování mobilu snad každou sekundu. Připadala jsem si jako mé šestileté já, které zapínalo mobil a hlásilo každou chvilku, kolik je hodin, protože už mělo vlastní mobil...
Konečně jsem se dočkala a když jsem jednou přišla ze školy, na stole jsem našla onen vytoužený balík. Ihned jsem ho roztrhala a do knihy jsem se okamžitě začetla. Kromě ní jsem v balíku našla ještě krásnou záložku (konečně jinou, než tu s těmi ovcemi) a nálepku s megakniháckou pandou.
Nakonec chci moc poděkovat celému knihkupectví a jejich spolupráci s nimi mohu jen doporučit. Myslím si, že si lidí, kteří u nich nakupují, opravdu váží a totéž mohu říct o blogerech, kteří s nimi spolupracují.

Komentáře

  1. To je super. Zatím jsem v té fázi, že se odhodlávám, přecejenom pravidelně recenzuji asi od konce října, ale zrovna megaknihy jsou jediný obchod, kde nakupuji a chtěla bych to u nich také zkusit, ale strašně se bojím. :-D Každopádně možná se někdy odhodlám. Byl by to pro mě šílený pokrok a trochu popud, že v tom co dělám jsem možná trochu dobrá... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to zkus! Spolupráce s nimi je opravdu skvělá a jsou tam vážně moc milí lidé. Navíc je to báječná zkušenost. :)

      Vymazat
    2. Zkusím to, jen se bojím...:-D A nevím co vše jim cpát do emailu a tak, no bude to pro mě psychicky náročné! :-D

      Vymazat
    3. Hlavní je napsat, jaký čteš žánr, hodit odkaz na blog, slušný přístup taky pomůže. :)

      Vymazat
  2. Ještě teď si pamatuji, jaký to byl pocit otevírat email od nakladatelství. Neuvěřitelná zvědavost a zároveň velký strach. Každopádně gratuluji k první spolupráci. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Inspirativní článek. Také moc gratuluji a přeji spoustu dalších takových úspěchů!

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj! Krásně emotivně napsaný článek. Při jeho čtení jsem se hned vrátila do dob, kdy jsem čekala na dopis o přijetí na vysokou školu. To napětí a zvědavost. Mám za tebe radost, že si se jim líbila a knihu ti poslali, je to velký úspěch.

    Ještě děkuji na tip na Megaknihy. Hledala jsem nějaký online eshop s knihami a budu ti věřit, že jsou pro-zákaznicky zaměření.

    Měj se krásně a přeji mnoho dalších úspěchů.
    Karolína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář i za přání štěstí. Megaknihy vážně doporučuji. :)

      Vymazat
  5. Jee, to je tak hezky napsané :). Já už se spoluprácemi mám nějaké zkušenosti, ale pamatuji si, jaké to bylo, když se mi ozvali s první nabídkou. I když to byl jen nějaké věneček do vlasů, udělalo mi to hroznou radost :). Těším se na recenzi! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkný inspirativné článek :) Moc gratuluji a přeji dalších plno úspěchu! www.fitfoodhealthy.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Je super vidět, že i holka, která nemá roky prověřený blog si troufne napsat si o spolupráci! Ať se Ti tak daří i dál a díky za motivaci!

    OdpovědětVymazat
  8. Naprosto to nedočkání a radost chápu. Před šesti lety jsem ukončila práci na blogu, který se týkal knih. Jsem hrozný knihomol, čtení prostě miluju. Postupně jsem začala oslovovat nakladatelství, čekání bylo hrozné, ještě horší bylo to, když mi přišla odpověď, že o spolupráci nemají zájem. Ale pak přišla i kladná odpověď, najednou jich bylo čím dál víc a já měla mraky knihy od nakladatelství k recenzování. Strašně mě to bavilo. Jenže pak přišla matura, nástup do práce a postupně jsem na blog přestala mít čas. Dnes se k tomu pomalu vracím, ale prostě to jde pomalu. Hlavně ti přeju, hodně kvalitních spoluprací :)

    everyday-lifecz.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Je jasné, že když je času málo, psaní tě ani tolik nenaplňuje. Právě jsem dostala druhou kladnou odpověď a pošlou mi jednu knihu na zkušební recenzi, takže doufám, že se jim bude líbit. :)

      Vymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)