Přeskočit na hlavní obsah

Tři nejlepší knihy roku 2017

Váhala jsem, kolik knih mám ocenit. Nejdříve jsem myslela, že deset. Poté pět. A nakonec jsem si řekla, že pokud to chci myslet opravdu vážně a opravdu promyslet, které knihy, které jsem letos objevila, pro mě něco znamenají, musím jejich počet ještě snížit. Takže z toho jsou nakonec tři.
Dlouho jsem váhala, zda mám brát v potaz všechny knihy, co jsem přečetla, nebo jen ty, co jsem četla poprvé. Ale když se podíváte na nadpis, není to už jasné? Musím přece dát prostor těm knihám, které ještě neměly možnost, abych si je přečetla třeba milionkrát. Takže bez dalšího rozepisování jdu rozdávat medaile!

Bronz získává...
...Dcera od Kiery Cass!

Tato kniha je něco fantastického. V podstatě se jedná o něco jako Selekce, ale je to mnohem lepší. Zaprvé proto, že hlavní hrdinka je opravdu vtipná a svou povahou mi skvěle sedla. Někoho tak jízlivého a sarkastického si musíte zamilovat. I když nevím, jak by se mi někdo takový líbil ve skutečnosti. Kniha mě dokonce rozplakala, což je něco, co by (pokud se nejedná o knihu s vtipy) měla umět. Navíc mě učarovala jen ta myšlenka. Selekce s třiceti pěti nápadníky. To nejlepší na tom je, že nevíte s kým nakonec skončí. Když se totiž soutěžilo o Maxona a byla tam America (jakožto hlavní hrdina), zdálo se mi to tak trochu jasné. Neříkám, že děj není předvídatelný - uhodla jsem toho hodně -, ale i tak si myslím, že je mnohem lepší, než-li předchozí díly. 

Stříbro si zasloužila...
...Má lady Jane od Cynthie Hand, Brodi Ashton a Jodi Meadows!

Toto dílo mě zaujalo svou šíleností. Manžel je tak trochu kůň... Ne, manžel je doslova kůň. Kdyby mi někdo řekl, že by se mi líbila kniha o členech královské rodiny, co se mění ve zvířata, smála bych se. A to hodně. Ale ten někdo by měl pravdu. Autorky vše podávaly s takovým humorem, že jsem se chechtala téměř neustále. Těch čtyři sta stran uteklo jako voda, kniha byla během dne fuč a já se divila, jak jsem to mohla tak rychle přečíst. Vždyť to je něco neuvěřitelného! Všechny postavy si mě získaly a já nenašla nikoho, kdo by mi vadil. I ten největší záporák měl něco, kvůli čemu jsem ho musela trochu obdivovat. Tato knížka je prostě báječná a já jsem vážně ráda, že jsem se nenechala odradit počáteční myšlenkou, že to možná bude trošku pitomost.

A zlatou medaili si odnese...
Jediná vzpomínka Flory Banksové od Emily Barr!

Kdo četl recenzi na tuto knihu, určitě ví, jak jsem se nad ní rozplývala. Kolika hvězdičkami jsem ji uctila. Jak já se do ní zamilovala! Takové prohlubně jako studny jsem pod očima měla - a to jen kvůli tomuto skvostu. A čím více času od přečtení uběhlo, tím se mi líbí víc. Příběh je tak neskutečně silný a dojemný. Strašně se mi líbí, jak poukazuje na určitě charaktery lidí. Každá postava v tomto příběhu představuje určitou osobnost a dokazuje, že ne vždy je možné se změnit. Někdo, kdo vypadá odvážně, je uvnitř naprostý srab a člověk, kterému by nikdo nevyčítal, kdyby všechno vzdal, se mi zdá nejodvážnější. Na tuto knihu dlouho nezapomenu. A jsem za to ráda, protože mi bude připomínat spoustu důležitých věcí. A kdykoli budu chtít něco vzdát, vzpomenu si na Floru a její tetování. Buď statečná.

Neřekla bych, jak těžké bude vybrat tři knih, co mě opravdu zaujaly. Každá z nově objevených knih měla něco do sebe, ale tyto tři ve mně skutečně něco zanechaly. Svým způsobem jsem se poučila a možná i vnitřně vyrostla. A přesně tohle na knihách miluji.

Komentáře

  1. Já jsem četla od Kiery Selekci (tři díly), ale Dceru jsem nečetla. Nicméně-mám ji doma a určitě si ji přečtu! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)