Přeskočit na hlavní obsah

TO NEBO TO | Čtečka nebo papírová kniha

V dalším článku zaměřeném na TO nebo TO se podíváme na velice zásadní problém celé knihomolské společnosti. A to, zda preferuji spíše čtečky nebo papírové knihy.

ČTEČKA

Pokud na můj blog zavítáte častěji, znáte už můj názor na čtečky. Nemám je ráda, nevidím v nich to kouzlo čtení a doufám, že vždy bude více těch klasických čtenářů, než-li čtečkařů. Ovšem měla bych shrnout i výhody, které, i když to nerada přiznávám, čtečky mají. Asi tou největší je úspora místa. Pokud nemáte velký dům, ve kterém můžete tři místnosti věnovat knihám, tak je taková čtečka rozhodně lepší. Je praktičtější i na cesty, protože sebou přece jen radši vezmete ji, než-li obrovskou bichli, co by vám zabrala dvě třetiny místa v batohu. Mezi nevýhody řadím to, že čtečka nevoní - na rozdíl od knih. Je to prostě jen další elektronický výmysl, který má nahradit něco tak úžasného, jako jsou knihy. 

PAPÍROVÁ KNIHA

Miluji vůni úplně všech knih. Kdyby existoval parfém s vůní knížek, mám ho na sobě neustále. Výhody papírových knih jsou nesčetné. Kromě vůně to je třeba to, že se vám zbytečně nekazí oči počítačem, elektronika z vás nevysává energii a když už jste unavení z celodenního čučení do monitoru v práci, ve škole nebo jinde, můžete si v klidu zalézt se svým papírovým kamarádem do křesla a jen relaxujete. Navíc - snad to není jen má podivnost - je i úžasné na knihy jenom koukat. Dívat se na jejich krásné obálky a přemýšlet, proč asi byla zvolena právě tahle barevná kombinace. Mít dilema kvůli tomu, jak poskládat knihy do knihovny... Jediná nevýhoda je, že knihy mohou zabírat i dost prostoru a být celkem těžké. To se ale dá překonat, že?

ROZSUDEK

Když bych měla sečíst výhody a nevýhody obou variant, lépe by z toho možná vyšla čtečka. Ale přesto jí to lepší místo nemohu dopřát. Knihy prostě vždycky vyhrají. Já miluji vše, co s nimi souvisí - to dobré i špatné, a proto dnes zvolím vítěze jednoznačně. Knihy pro mě vždy budou tím nejlepším a nikdy bych se jich nevzdala.

Komentáře

  1. Já poslední dobou stále více čtu knihy ve čtečce, je to hlavně kvůli tomu přenášení z místa na místo... přece jenom, takové To od Kinga bych neustále nosit v batohu nezvládla. Navíc mi už dost akutně dochází místo v knihovně, což vyřešit už dlouho odkládám ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zrovna s To to úplně chápu. Tisíc stran sem, tisíc stran tam... :D

      Vymazat
  2. Také jsem pro knihu, ovšem zároveň tuším, že zanedlouho pořídím i čtečku...jsou chvíle, kdy pociťuji, že by se hodila...obzvlášť třeba na díla, která nemusím mít v papírové podobě...ale právě i na cesty, do metra...trávím hodně času "na cestě" a ne vždy je kniha praktická.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, ty čteš v metru? Tiše závidím! :D Já se osobně bojím vytáhnout v metru i mobil, abych se podívala kolik je, protože bych mohla špatně vystoupit. A když mi někdo volá... :D

      Vymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)