Přeskočit na hlavní obsah

Co nečtenáři nikdy nepochopí?

Ti, co nečtou a ti, co čtou mají na knihy a čtení samotné rozdílné názory. A pokud žijete s někým, který vaše knihomolské potřeby nechápe, může to být velice těžké. Na tento článek mě přivedla má mamka, protože ačkoliv ji mám moc ráda, tohle prostě nechápe!

1. Napínavé okamžiky

Určitě se to stalo každému, co žije s rodiči. Čtete svou oblíbenou knihu, jste zrovna uprostřed epické bitvy nebo polibku hlavní hrdinky a nemůžete se od čtení odtrhnout. Chcete vědět, jestli toho draka vyřídí nebo to ta hlavní postava nějak nezpacká. Jenže v tom se ozve vyzvání k tomu, abyste vyklidili myčku, vynesli koš nebo třeba naplnili pračku. A když řeknete, že jenom dočtete tuhle část, jste hned nevděční a když vám něco řeknou, nikdy to neuděláte. My nemůžeme za to, že čteme knihy, co nás baví, a kdykoliv nás někdo o něco požádá, je to napínavé.

2. Nákup knih

Jak už jsem psala dříve, nerada navštěvuji knihovny. A proto je můj výdej peněz za knih celkem vysoký. Ale vždyť si ty knihy kupuji za své, tak to přece nevadí. Navíc se snažím nákupy omezovat. Ale nejhorší to je, když si chcete koupit knihu, kterou už jste četli a mají ji v knihovně. Mamka mi takto ráda říká, že si knihy, co mají v knihovně, kupovat nebudu, protože to je zbytečné. Ale není! Já ji chci mít u sebe, abych se o ni mohla postarat! 

3. Společnost

V dnešní době vidím spoustu lidí, kteří jdou po městě a koukají do mobilu. Sedí na lavičce a koukají do mobilu, dokonce i páry, co mají schůzku, sedí u telefonů a nebaví se spolu. A tohle nikomu nevadí. Ale když si na oslavu beru knihu s tím, že se tam můžu nudit, tak je to hrozně nezdvořilé.

4. Fiktivní světy

Většina knihomolů má minimálně jeden fandom, který skoro uctívá. A tak se stane, že o něm mluvíme, jako by ten svět, ty postavy - všechno opravdu existovalo. Tak třeba před nedávnem jsem jako hrozné dilema řešila, v jaké jsem vlastně koleji, až mi mamka řekla, že jsem jasný Zmijozel a ať už neotravuji. Další věcí jsou třeba takové platonické lásky. Snad každý se kdy zamiloval do nějakého zpěváka, herce,... ale já se veřejně přiznávám k tomu, že miluji Draca Malfoye. A každý není tak tolerantní jako má kamarádka, když řeknu, že v Bradavicích by mě škola bavila víc, protože tam jsou super předměty a navíc bych chodila s Dracem. Ehm...

A to je pro tento článek všechno. Samozřejmě, že existuje daleko víc věcí, co chápou jen knihomolové, ale to bych tady mohla být do nekonečna. Navíc tohle jsou věci, které mi vadí nejvíc. A co vám vadí na našich méně sečtělých obyvatelích Země?

Komentáře

  1. Páni, super článek! Úplně jsi vystihla moje pocity :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mluvíš mi z duše. Tohle nečtenáři opravdu nechápou a je to všude stejné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda. Třeba si to někdo z nich přečte a pochopí nás. :D

      Vymazat
  3. :D Skvělý článek. Také mám podobné problémy. :D

    OdpovědětVymazat
  4. :) s těmi nákupy knih dost bojuju...můj poslední book haul je na blogu nebo i stručně na youtube (Das Buch - Knižní blog Adéla) a řekla jsem si, že už do konce roku nekupuji. V článku totiž narozdíl od Ytb je napsáno, že dalších 12 knih jsem koupila pod stromeček...:D

    Je to mánie :)

    Ale odolávej...

    Když chodíš denně kolem...

    Uf!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si za říjen koupila jedenáct knih a asi třicet jich na mě čeká u táty ve skříni. :D

      Vymazat
  5. Moc se mi líbí tvůj článek. Miluji knihy a na svém blogu Vikate (http://svetknih.funsite.cz/) o nich velice ráda píši. Tvůj článek mě vykouzlil úsměv na ústech i na duši, protože je neskutečně pravdivý a přesně vystihuje knihomoly :) Jsem ráda, že v dnešní době internetu a mobilních telefonů se najdou milovníci klasických příběhů, kouzelných světů a dobrodružství, které nabízí pouze knihy. Žádná nová aplikace ani tisíc kamarádů na Fb, kteří nám dají palec nahoru, nejsou tak zábavní jako KNIHY. ;-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně zase vykouzlil úsměv tvůj komentář, který mě opravdu neskutečně potěšil. Jsem ráda, že se ti článek líbí. Určitě mrknu na tvůj blog! :)

      Vymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)