Přeskočit na hlavní obsah

TO NEBO TO | E-shop nebo kamenná prodejna

Rozhodla jsem se sepsat minisérii s názvem TO nebo To. Vždy vezmu dva knihomolské protiklady a napíšu plusy i mínusy obou stran. Nebude chybět i můj velice subjektivní názor. A začneme tím nejzákladnějším; E-SHOP NEBO KAMENNÁ PRODEJNA?

E-SHOP

E-shop má tu nespornou výhodu - můžete nakupovat z pohodlí domova, vybírat prostě kdekoliv. U oběda, v posteli nebo na záchodě. Nemusíte se vláčet do nějakého knihkupectví a knížky vám přivezou rovnou domů. Navíc bývají většinou levnější a k nákupu dostanete třeba nějaký ten dárek. (Megaknihy vedou!) Na druhou stranu se mi ale mockrát stalo, že mi kniha přišla natržená nebo jinak poničená. Před koupí si prostě nemůžu kousek prohlédnout. Navíc zde chybí jisté kouzlo samotného nakupování.


KAMENNÁ PRODEJNA

Ach těch knih! A ta vůně! Všude vidíte lidi, kteří knihy milují alespoň z půlky tak jako vy. Knihou si můžete prolistovat, sednout si a třeba přečíst pár stránek před koupí. Je tam prostě dokonalá atmosféra. Navíc se vám asi nestane, že si domů přivezete knihu, která by byla nějak poškozená, protože si ji přece prohlédnete, ne? Nevýhodou může být vysoká cena, která převažuje hlavně v menších knihkupectvích, které mají třeba jen jeden obchůdek u vás na vesnici. A i ve větších řetězcích může být cena vyšší. A posledním mínusem je cestování. Do větších měst, kde ta větší knihkupectví, může cesta trvat docela dlouho.

ROZSUDEK

A jak nakonec soudím? Nebudu vám lhát, téměř nikdy nenakupuji v kamenných prodejnách. E-shopy u mě vedou na plné čáře, hlavně z hlediska dopravy; mě tam prostě nikdo vozit nebude. Kdybych ale měla svobodnou volbu, vyberu si kamennou prodejnu jen kvůli té atmosféře. Ta je totiž naprosto kouzelná.
Na jaké téma se příště podíváme? Prozradím vám, že už jsem o tom na blogu jednou psala, ale jen v té negativní stránce. Zkuste tipovat do komentářů a nebojte se napsat, o jaké téma byste stáli vy!

Komentáře

  1. Na e-shopech nakupuji hodně knížky, parfémy a kosmetiku, kterou používám pravidelně (mám ji tedy ozkoušenou), pak ještě věci jako pouzdra na mobil, nebo oblečení, pokud vím, jaké má daná značka velikosti (protože co si budeme povídat - není eSko jako eSko). Nicméně bych tam nenakupovala oblečení, pokud nejsou uvedeny rozměry, a rozhodně bych už nešla do bot (tím jak každý výrobce má jiné číslování, tak já mám třeba nejčastěji velikost 38, nicméně nosím i 36 nebo 42, protože mi prostě jsou!) A nějaké kosmetické novinky si jdu vždycky radši "osahat" do kamenné prodejny, jednou holt vyplácnu o něco vyšší částku za nákup, a když jsem spokojená, tak si jí pak ráda budu dál objednávat přes internet, aby mi pak došla domů, kde si jí vyzvednu nenamalovaná, ve vytahaném tričku a teplákách, ale zase neopustím pohodlí domova.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi velikostmi to znám. Někdy zírám, proč si to místo čtyřicítky kupuji třicet osmičku. :D

      Vymazat
  2. Elektronicky nakupuji už téměř všechno - až tedy na jídlo a oblečení :). Eshopy využívám kvůli jejich nižším cenám, to je pro mě bezesporu jejich největší výhoda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty nižší ceny jsou na tom asi nejlepší, ale... ach ta vůně knih. :D

      Vymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)