Přeskočit na hlavní obsah

Haló, hledá se nápad!

Můžete se snažit jak chcete, ale bez nápadu prostě nic dobrého nenapíšete. Ke psaní totiž potřebujete pár základních věcí: inspiraci, motivaci, stručnou představu o postavách, prostředí a ději a nápad.
Vím, že to není zrovna jednoduché. Řeknete si, nápady přece nerostou na stromech, tak kde ho mám asi vzít? To je pravda, ovšem například mně se nikdy nestalo, že bych nevěděla, co budu psát pět knih dopředu. Minimálně. Teď mám v hlavě rozvržených sedm konceptů a nevím, co psát dřív. A jak jsem k nim přišla?
K nápadu člověk přijde tak, že žije normální život. Baví se s lidmi, chodí ven, pomáhá doma,... Když jsem jednou mluvila s mamkou, ptala se mě, jestli jsem v pořádku, protože jsem najednou odběhla do pokoje a psala si nový nápad. To stejné se mi stalo s kamarádkou. Už chápete, o co mi jde?
Hlavní je, aby byl nápad originální. Nechcete přece příběh o dívce, na kterou spadne socha anděla (místo, aby do ni narazilo auto) a zachrání ji pohledný mladík, který ji od sebe odhání. Bum milostný trojúhelník, ještě tam pleskněte nezajímavou, ale všemi opěvovanou hlavní hrdinku a získáte super parodii na Stmívání (která se skrývá v knize/filmu Pád, pro zasmání a kroucení hlavou vřele doporučuji).
Jde prostě o to, abyste nekopírovali mraky jiných autorů. A pamatujte, že i z neoriginálních upírů jde vysát něco nového. Například můj příběh, který jsem poprvé uveřejnila na wattu. Sice, když se na něj zpětně dívám, nechápu, jak jsem něco takového mohla napsat, ale ve všech recenzích mi chválili originalitu.


      A jak tedy při hledání nápadu postupovat?

  1. Nehledejte ho, však on si vás najde!
  2. Když už vám hlavou projel zajímavý nápad, okamžitě si ho zapište!
  3. Nápad potom rozvinujte a nebojte se, když se ho vzdáte. Ne všechno se dá napsat a ne všechno můžete napsat vy!
  4. Začněte prologem/první kapitolou a až po něm se rozhodněte, zda má příběh potenciál!

       Další tipy a triky!

  1. Zapisujte si hned po probuzení sny, často tam najdete ten nejlepší námět!
  2. Veďte se deníček! Nemyslím ten, kde popisujete, co děláte, ale spíš, co cítíte a zajímavé momenty vašeho života.
  3. Mluvte o vašich knihách s někým, komu důvěřujete, pomůže vám vybrat to, co se dá zrealizovat!

Komentáře

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)