Přeskočit na hlavní obsah

Mé knihomolské vystřednosti

Na dnešek jsem měla původně naplánovaný jiný článek, ale najednou jsem si řekla: Jo, tohle prostě musím vydat! Vypadá to, že na konec prázdnin pěkně onemocním, ale zatím nevím. No co, stejně by se mé plány nijak nezměnily, čaj a sušenky můžu pojídat i v posteli a číst si stejně tak.
Každý knihomol má nějaké své návyky a zlozvyky, něco, co prostě jasně patří k jeho osobě. A já se vás rozhodla pobavit tím, že vám je sepíšu.

CHLÉB S MÁSLEM


Když jsem poprvé četla Harryho Pottera, udivovalo mě, kolik chleba ty postavy snědí. To byl okoralý chleba tady a obložený tamhle. A já si nějak navykla na to, že u Harryho Pottera prostě jím chleba. Takže než si sednu ke své oblíbené knize, pořádně mažu. Sice to zní divně, ale není. Snad jen to, že spotřeba chleba, kterého jinak moc nesním, rapidně stoupá.

ČAJÍK


Zůstaneme u potravin, tentokrát se akorát zaměříme na nápoje. Ke čtení prostě miluji čaj a sušenky. A svíčky. Dokonalý den pro mě je ten, kdy jsou všichni pryč z domu, já se natáhnu do křesla, zapálím svíčky, uvařím čaj, na talířek vyskládám sušenky a čtu. Nejradši mám ovocné čajíky.

KNIHOVNY



Ačkoliv to zní divně, nemám ráda naši knihovnu. Snad je to kvůli tomu, že knihovnice nemá vkus na knihy. Nebo kvůli tomu, že je pěkně protivná. Nebo kvůli tomu, že tam chodí parta o rok starších holek, které čtou leda tak dívčí časopisy a řvou na celou knihovnu. Navíc nemám dobrý pocit, když čtu nějakou knihu, na kterou sahala spousta lidí přede mnou, jelikož u čtení často jím.

E-KNIHY



Velkou averzi chovám taky vůči nástupu čteček. Kniha je pro mě něco posvátného, voní, je krásná na dotek i na dívání. Když jsem na čtení unavená, prohlížím si svou knihovničku nebo obálku knížky. Ale co můžu, pěkně prosím, obdivovat na čtečce? Jak je krásně stříbrná a teplá, pokud je dlouho zaplá? To můžu dělat i s mobilem. Ne. Kniha je prostě papírová, a tak by to mělo zůstat.

PODIVÍN V PEKÁRNĚ


Viděli jste někdy blondýnu, která u východu z obchodu čekala s knížkou na svou mámu? Tak to jsem byla pravděpodobně já. Čtu prostě kdekoliv a kdykoliv. Kniha je můj kamarád a beru ji všude s sebou. Takže radši budu stát s ní, než-li sama. Jdeme na koupaliště a já si beru... knihu! Knihu prostě všude s sebou!

Jak se vám tento netradiční článek líbil? Viděli jste se v něčem? A máte taky nějaké takové výstřednosti, které u sebe poznáváte? Všechno mě zajímá a budu ráda, když se podělíte v komentářích!

Komentáře

  1. Také nemám ráda čtečky, knihu musm držet. Nemá to pak takovou atmosféru, samozřejmě má to své výhody třeba na cestování, ale opravdové knížce se to nevyrovná. Chleba u Harryho Pottera? :D Zajímavé :D
    http://life-by-marie.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že na to máme stejný názor. Okolí, které drží teda tak papírovou učebnici, na mě kouká jako na blázna. :D

      Vymazat
  2. :) Tak s tím čajem naprostý souhlas. Ke čtení potřebuju TU pravou atmoféru, asi i proto čtu nejraději na podzim/v zimě, kdy je venku syravo a j mám to správné útulno. Když do toho prší, je to ONO! A čtečky...také preeruji knihu, ale třeba teď se chystám na delší pobyt a čeká mě opravdu dlouhá cesta a z toho důvodu asi o čtečce i přemýšlím, pokud tedy nevystčím s ibooks v telefonu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na cesty mají čtečky jistě výhody, ale já radši potáhnu kufr plný knih! :D I když by to asi úplně nešlo... :D

      Vymazat
  3. Tak až uvidíš brunetku do zrzava, jak čeká, stojí, sedí, leží, jde s knihou v ruce, bude to moje dcera :-) Já už to nedělám, já si raději lehnu na gauč, knihu v ruce - pohodlíčko nadevše :-)
    www.siraelxy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já musím využívat každou volnou vteřinu! :D Ale samozřejmě gaučem nepohrdnu... :)

      Vymazat
  4. Tak s tými čítačkami sa nestotožňujem ani trošku. Inak skvelý článok.
    Najviac súhlasím s tým posledným, no ja všade beriem práve čítačku. Kúpalisko, reštaurácia, škola,...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, jsem ráda, že se líbí. Je mi jasné, že každý nebude mít stejné názory jako já. :)

      Vymazat
  5. Taky jsem čtečky dlouho zarytě odmítala, v posledních měsícíh o nich ale trochu víc přemýšlím, protože si říkám, že na povinnou četbu by to pro mě bylo mnohem pohodlnější a snazší nez chození do knihovny. Jenže zas si nejsem jistá, jestli mi za ty peníze stojí, když bych stejně většinu knih dál četla v papírové podobě. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme jako povinnou četbu čtyři knihy ročně, většinu navíc máme doma, takže tohle je pro mě v pohodě. Ale pokud bys čtečku využívala, nemůžu popřít, že je to dobrá investice. :)

      Vymazat
  6. Já jsem taky na konec prázdnin nemocná, odvezla jsem si z dovolené angínu. :( Brzo se uzdrav!
    Harryho Pottera jsem nikdy nečetla ani neviděla, takže mě poznámka o chlebu pobavila. :D
    Jinak se s tebou více méně ztotožňuju. Číst (učit se, psát...) bez čaje nejde. E-knihám nefandím, i když do školy mám většinou všechno v notebooku. Jednodušeji se to shání. :D Ve městě, kde jsem vyrůstala, jsem měla ráda dětskou knihovnu. Dospělácká mi vůbec nebyla sympatická, divné prostředí, divné knihovnice... Nedávno jsem se přestěhovala a teď jsem z knihovny nadšená! Zkus nějakou jinou, třeba se ti taky zalíbí. ;) :D No a bez knížky skoro neopouštím domov...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, budu pít hodně čaje a snad se uzdravím dřív! :D Problém je, že do jiné knihovny bych musela dojíždět tak dvacet kiláků a v mém věku by to šlo těžko... :D

      Vymazat
  7. S tím čajíkem to máme stejné - taky naprosto zbožňuji, když si mohu v klidu zalézt (nejlépe do mého výklenku, hihi owo), uvařit si čaj a sednout si ke knížce x3 Ovocný jsou nejlepší! (přestože to už vlastně ani nejsou čaje jako takové... ale to přece nevadí, shh xD)
    Čtečky taky moc nemusím - i kdyby mi ji někdo nakrásně nabídl zadarmo, prostě ji nepřijmu, není to ono ;-; A knížky si taky beru kamkoliv - tedy pokud se mi zrovna vejdou do tašky (Řekněme, že Inheritanci fakt nenacpu do žádný ze svých kabelek, takže.. xD) (Nejlepší na to jsou mikiny s klokaní kapsou, alespoň polovina z knih, které jsem kdy měla, se tam dala nacpat, ostatní byly enormně velké xD)
    A knihovna... Nuže, u nás je naprosto super :D Teda neříkám, že mi tam občas nějaké ty knihy nechybí, ale máme toho tam hodně a dost často přibývají nové, takže já si stěžovat nemůžu a přeju ti, aby knihovna tam někde u vás byla brzy také lepší :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, snad bude. Jedna fajn knihovnice, kterou si pamatuji ještě z dětského oddělení, by se měla brzy vrátit po mateřské. Ona naštěstí vybírá dobré knihy a bez ní si knihovnu ani nedokážu představit. Tak snad... :)

      Vymazat
  8. S chlebem jsi mě vážně pobavila! :D. A čtečka...taky dám přednost knize, téměř vždy. Ale zrovna teď jsem čtečku asi po roce šoupla do nabíječky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych prostě nezvládla číst elektronicky. Jelikož čtení věnuji klidně celý den, asi by mě pěkně bolela hlava. :D Osobně ty, co to zvládají, maličko obdivuji.

      Vymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)