Přeskočit na hlavní obsah

5 rad pro stvoření fantasy světa

Chystáte se stvořit fantasy svět pro svou knihu, ale nevíte, jak na to? Přečetli jste spousty článků, ale stále váháte, protože všude píší něco jiného? Zde vám představím pět rad, které stačí ke stvoření vlastního světa! O nic více, o nic méně.

1. MAPA



Snad nejdůležitější ze všeho je mapa. Poznamenejte si do ní úplně každou maličkost - řeku, jezero, záliv, průliv, hory, pohoří, města i vesnice. Pokud půjdou vaši hrdinové na nějakou cestu, dá se tam i načrtnout, kudy půjdou, abyste v tom měli přehled. Jestli vám nejde malování, existuje spousta grafických programů, ve kterých se dají krásné mapy vyrobit. Já si tu svou nechala udělat od jedné dívky, (naleznete ji na wattpadu pod jménem: @AkemiMnautsu) jelikož mi to s grafikou moc nejde. 

2. HISTORIE


Abyste vaší zemi přidali na uvěřitelnosti, potřebujete ji stvořit od základů. To znamená od úplně první zmínky. Alespoň částečně si zapiště objevování vašeho světa, panovníky, vývoj kultury, obyvatel,... Když potom v příběhu přidáte malou zmínku o tomto, čtenáři si budou myslet, že ta země někde skutečně je!

3. SOUČASNOST 


Tady se ještě vrátíme k minulému bodu. Kromě historie taky musíte vymyslet současnost. Kdo vládne? Jaké jsou zákony? A co svátky? Jaké ve vaší zemi vládnou tradice? Tohle všechno musíte vymyslet a zapsat, abyste měli přehled o tom, co se u vás děje. A nejenom tohle, nesmíte vynechat ani maličkosti jako to, kolik dní máte v měsíci.

4. JAZYK


Každé fantasy by mělo mít stvořenou vlastní řeč. Nemusíte ji používat v každém rozhovoru, ale třeba říct, že už se jí nesmí mluvit, protože... A máte část zápletky a světa! Jsou dva způsoby, jak tento jazyk stvořit. Ten první je kapku složitější. Postupně berte slova, která budete potřebovat, a překládejte si je do různých jazyků. Zjistíte, že většina zní podobně. A tak stvořte podobně to slovo i ve vašem jazyce. A pokud se vám do toho nechce, nevadí. Existuje spousta šifer, které můžete využít. Jen zapomeňte na čtení pozpátku, když už jste líní na to první, alespoň promyslete toto.

5. POSTAVY

Tento bod nepatří pouze k fantasy. Kdykoli začínáte psát, rozvrhněte si vnější i vnitřní vzhled postav. A nejenom základní věci, jako vlasy a oči nebo vlastnosti. Má vaše postava na něco alergii? Nesnáší psy? Má někde jizvu? Všechny maličkosti si zapište a nezapomeňte využít. A jelikož jsme u fantasy, je možné, že bude mít nějakou schopnost nebo bude sama nadpřirozená bytost. Řekněme, že je upír. Pije krev, bledá pleť,... tyto základní rysy byste měli ponechat. Ale vše ostatní je na vás! Čím originálnější, tím lepší.
Pomohly vám mé rady? Je něco, co zde podle vás chybí? Vaše názory si ráda vyslechnu v komentářích!

Komentáře

  1. Sama za sebe tvořím aktuálně několik fantasy světů a zároveň i pár dalších alternativních sci-fi světů, a musím říct, že těmito body se řídím a jde to dobře xD
    První bod mi připomněl, když jsem psala fantasy v asi deseti, dvanácti letech - a teď jsem došla k závěru, že jsem se tehdy neřídila ani jedním bodem xD
    Článek je povedený a zvednul mi ego (protože jsem dostala pocit, že to prostě dělám dobře B-D), dobrá práce! :3

    OdpovědětVymazat
  2. Napriek tomu, že si zhrnula to celkom najdôležitejšie, tak ti vypadol jeden dôležitý bod. Ako ten svet funguje? Odkiaľ sa berie voda (potrubie? Iba z nejakého prameňa?)? Jedlo (varí si každý sám? V peci? Sporáku? Len na ohni? Kto jedlo vyrobí - pestovanie, chov, robí si to každý sám?)? Ako rozvinutý ten svet je? Čím sa svieti?
    Lebo existuje fantasy, kde ľudia žijú asi ako v stredoveku, no existujú fantasy, kde je svet trošičku na vyššej úrovni. A potom existuje fantasy, kde sa z toho nevie človek vymotať a to je celkom zle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za upozornění, ale pokud by se to hodnotilo po všech bodech, vynechala jsem toho daleko více. Toto téma je zahrnuto v současnosti, ale popřemýšlím nad tím, jak ho udělat lépe. Děkuji. :)

      Vymazat
  3. Teprve teď mi došlo co v mém fantasy světu chybí, pravidly se určitě budu řídit! :D Nikdy mě nenapadlo že by historie mohli být až takhle důležitá i v fantasy.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velice děkuji za komentář. Jakmile se dostanu od knihy k notebooku, odpovím na něj. :)